Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
 • Het gaat nu weer super met haar!
  4/4 - (1 stemmen)

  ‘Wat is er toch met je aan de hand Esther? Zo ken ik je helemaal niet!’, had haar werkgever al meerdere malen opgemerkt. En eigenlijk kon ze hem daar alleen maar gelijk in geven. Ze herkende zichzelf ook nog amper. Zij, die zich altijd voor 300% inzette, altijd vrolijk was en nooit ‘nee’ zei, was de laatste tijd zowel thuis als op het werk alleen nog maar prikkelbaar en kortaf. Op het werk maakte ze steeds vaker fouten en soms had ze zelfs helemaal geen idee meer waarmee ze bezig was!

  Haar werkgever stelde voor om mij in te schakelen en niet veel later maakte ik voor het eerst kennis met Esther. Esther is van het kaliber ‘niet lullen maar poetsen’. Ze lijkt alles altijd goed voor elkaar te hebben. Ze heeft een lieve man, twee leuke kinderen en een drukke baan en doet in haar vrije tijd vrijwilligerswerk. Esther voelde zich schuldig dat ze niet meer die vrolijke partner en moeder kon zijn en steeds meer fouten maakte op het werk. Ja, er was de afgelopen jaren wel het één en ander gebeurd, zoals een overlijden van iemand in haar naaste omgeving, een verhuizing en veel drukte op het werk. Maar Esther was er de persoon niet naar om te klagen. Ze was dan wel extreem vermoeid en voelde zich steeds vaker somber, maar ze zette gewoon een tandje bij. Zich ziek melden kwam niet in haar op. Ze moest immers doorgaan, want wat zou er wel niet gebeuren als zij omviel?

  Pas toen ze op mijn vraag onder woorden moest brengen wanneer ze zich voor het laatst echt goed had gevoeld, moest ze toegeven dat dat al lang geleden was. Ineens realiseerde ze zich dat ze al drie jaar aan het worstelen was. Dat inzicht was enorm confronterend en zorgde ervoor dat ze zich uiteindelijk toch ziek meldde, in de veronderstelling dat ze na een weekje wel weer aan het werk kon. Maar chronische stress die je in jaren hebt opgebouwd, kun je niet in een weekje wegpoetsen. In de weken die volgden, moest ze dan ook leren toe te geven aan haar vermoeidheid. Ze moest leren om hulp te vragen, een beroep te doen op anderen en toe te geven dat ze erdoorheen zat. In die eerste fase van haar herstel, het stoppen van de roofbouw die ze jarenlang op zichzelf gepleegd had, kwam ook het inzicht in bepaalde patronen. Waarom was ze altijd zo streng voor zichzelf geweest? Waarom had ze de lat altijd zo hoog gelegd? Perfect is goed, maar goed is beter.

  Toen de ergste vermoeidheid er na een aantal weken uit was, en ze zich daardoor mentaal ook sterker voelde, gingen we aan de slag met de tweede fase van haar herstel: vitaliteit opbouwen en zelfmanagement. In onze gesprekken stelde ze zich open en kwetsbaar op, waardoor al snel bepaalde patronen en gewoontes boven tafel kwamen. Vooral dat innerlijke stemmetje dat beweerde dat, als zij bepaalde zaken niet oppakte, die niet goed zouden gebeuren, speelde haar parten. Door dat stemmetje van haar innerlijke criticus te leren herkennen, en te erkennen dat alles wat dat stemmetje zei niet per se waar is, kreeg ze steeds meer inzicht in haar valkuilen.

  Uiteindelijk brak ook de derde fase aan: terug naar het normale leven. Het was nu belangrijk dat Esther haar grenzen ging herkennen en bewaken. Met name op haar werk was het patroon ontstaan dat Esther nooit ‘nee’ zei en daardoor te veel hooi op haar vork nam. Mede dankzij de mooie samenwerking met haar werkgever leerde Esther veel beter de balans te bewaren tussen hard werken en goed voor zichzelf zorgen. Ze staat niet meer altijd ‘aan’.

  Het gaat nu super met Esther. Ik vind het altijd geweldig mooi om te zien hoe er weer een ‘lichtje’ aangaat bij mijn cliënten. Zo’n moment van inzicht is voor hen vaak emotioneel en raakt mij ook. Het geeft zó’n goed gevoel om iemand weer op weg te helpen. Te zien hoe er rust en ruimte ontstaat zodat ze weer kunnen genieten. Daar doe ik het voor!

  Wendy Meerhof

  ‘Met beide benen in het leven staan’
  Wendy Meerhof van Het Hof van Meer Coaching is partner bij CSR, Centrum voor chronische stress en burn-out, en getraind in de bewezen effectieve CSR®-methode.
  Heb je het gevoel dat je altijd maar ‘aan’ staat? Verlang je naar rust en ruimte in je hoofd en wil je je graag energieker, positiever en productiever voelen, neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek.
  Recht door zee, met een gezonde dosis humor en empathie helpt Wendy jou om weer met beide benen in het leven te staan.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply