Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Het gaat om de juiste balans tussen voeding en beweging
  Rate this post

  Steeds meer kinderen hebben te kampen met overgewicht. Wanneer het overgewicht ernstig is, is er sprake van obesitas. Overgewicht bij kinderen kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid op latere leeftijd. Ze hebben een verhoogde kans op onder andere suikerziekte, hart- en vaatziekten en leververvetting. Daarom is het belangrijk om dit overgewicht al op jonge leeftijd effectief aan te pakken.

  Kinderarts Erim van Os van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) heeft een speciaal spreekuur voor kinderen die te kampen hebben met obesitas. Maar hoe ontstaat obesitas? ­Kinderarts Erim vertelt: ‘Het ontstaat vooral door een verschil tussen energie-inname en -verbruik. Je hebt energie nodig om te kunnen bewegen. Die haal je uit eten en drinken. Maar als je te veel eet en drinkt, en de opgebouwde energie niet gebruikt door bijvoorbeeld te bewegen, wordt dit omgezet naar vet. Dit leidt tot overgewicht en in ernstige gevallen tot obesitas.’

  Wat kun je er aan doen?
  ‘Vooral het bewegen is belangrijk’, stelt kinderarts Erim van Os. ‘Maar ook de eet- en drinkgewoonten moeten worden aangepast. Als je altijd gewend bent om niet goed te eten en te drinken, dan is het even omschakelen naar gezonde dingen. Het is een kwestie van het aanpassen van de ­leefstijl. En eigenlijk geldt dit voor het hele gezin. Het is belangrijk dat de andere gezinsleden het kind zo goed ­mogelijk steunen en eventueel ook hun leef- en ­eetgewoonten aanpassen.’

  Programma’s
  Het RKZ heeft een samenwerking met drie partijen in de regio, die programma’s hebben ontwikkeld om kinderen met obesitas te helpen bewegen en hun levensstijl aan te passen. Kinderen in de omgeving van Beverwijk worden doorverwezen naar het leefstijlprogramma ‘Vet Cool’. Voor kinderen die in IJmuiden wonen is er het programma ‘Kids 1, 2 Move’, via de praktijk van fysiotherapie Maas c.s. Kinderen uit de omgeving van Broekpolder kunnen bij het gezondheidscentrum Broekpolder terecht voor het Kids go for (f)it programma. De programma’s bestaan onder andere uit beweeglessen, voedingslessen en begeleiding van een fysiotherapeut en/of een diëtist.
  Kinderen die aan één van de programma’s meedoen, komen iedere drie maanden ter controle bij de kinderarts om het effect van de begeleiding te bekijken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply