fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Het gouden boekje

  ‘Een prater’ zou niet de omschrijving zijn die bij haar op zou komen wanneer ze haar vader moest typeren. Een enkele keer had ze het gesprek richting ‘dood’ of ‘wensen’ willen sturen, maar dat is haar nooit gelukt… Überhaupt: alles wat in de buurt van ‘gevoelens’, ‘regelen’ of ‘vastleggen’ ging, was gedoemd om met een nukkig gezicht door hem genegeerd te worden.

  Jaren terug had ze zich gerealiseerd dat het ‘ooit op haar neer zou komen’: het regelen van zijn uitvaart. En nu was het dus zover. ‘Geen idee’ had ze gezegd toen de uitvaartverzorger vroeg wat zijn wensen waren. En die twee woorden zou ze de eerste uren na zijn overlijden regelmatig herhalen. Bij het zoeken naar nuttige documenten was ze een zwart notitieboekje tegengekomen. Een kaartje van De Laatste Eer stak eruit, er zaten wat rouwadvertenties in met daarin wat strepen en een uitroepteken, en een paar pagina’s waren beschreven. Heit had dus wel degelijk nagedacht over zijn uitvaart.

  Dit zwarte boekje bleek goud waard. Begraven worden op de Slingehof (een graf bleek er al te zijn), kaarten met een foto (eentje waarop hij te zien was in zijn tuintje), wél een advertentie na de uitvaart in de Drachtster Courant maar niet vooraf, die mevrouw die ook bij zijn zus had gesproken was wel geschikt, en geen cake maar zo’n gevulde koek van de bakker. Al bladerend zag de vrouw dat bijna al zijn ideeën in dat boekje stonden: zijn ideeën over de kist (grenen), muziek (alleen instrumentaal), bloemen (iets vrolijks) en een lijstje met namen en adressen.

  Die ‘mevrouw die bij zijn zus had gesproken’ kon gelukkig. Het was mooi, het was goed. Er waren 47 mensen die op die middag stilstonden bij zijn leven en afscheid van hem namen, vanuit de aula van de Slingehof. Met elkaar brachten ze hem naar zijn laatste rustplaats. Met elkaar haalden ze daarna in de koffiekamer van de Slingehof herinneringen op, met koffie en een gevulde koek van de bakker erbij…

  Wil je ook jouw wensen vastleggen of wil je weten wat er mogelijk is? Neem gerust contact op of bezoek het uitvaartcentrum.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply