Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Het Goudhaartje-principe
    Rate this post

    Misschien heb jij weleens gehoord van het Goudhaartje-principe. Dit principe gaat niet over shampoo of waarom strawberry blondes de leukste banen krijgen. Het Goudhaartje-principe komt uit een Engels sprookje: ‘Goudhaartje en de drie beren’. 

    Een meisje genaamd Goudhaartje komt tijdens een wandeling in het bos een huis tegen waarin drie beren wonen. Ze proeft de pap die voor hen klaarstaat en ze probeert hun stoelen en bedden uit. Ze vindt die te heet of te koud, te groot of te klein, te hard of te zacht of… precies goed! Dit principe wordt in verschillende gebieden zoals economie, biologie, sterrenkunde of bouwkunde toegepast en zegt dat er tussen twee extremen een plek is die ‘precies goed’ is.

    In het Nederlands kennen we iets vergelijkbaars. Vermijd waar ‘te’ voor staat, behalve ‘te-vreden’. Het Goudhaartje-principe geldt ook in ons dagelijkse leven, bijvoorbeeld als je wilt afvallen of gezonder wilt eten. Omdat we snel resultaat willen zien, vallen we voor de verleiding van ‘te’. Nu steeds duidelijker is dat vet zoals roomboter goed voor je is, hoor je sommige mensen zeggen dat ze er een emmertje van gaan leegeten. Afgezien van het feit dat ons eigen lichaam ons hiertegen beschermt, want niemand eet vrijwillig meer dan een eet­lepel roomboter (tenzij die verborgen zit in koolhydraten zoals koekjes of cake), geeft het ook aan dat mensen dan het Goudhaartje-principe vergeten.

    In onze voeding blijkt een min of meer ideale verhouding vet, eiwit en koolhydraten het beste effect te hebben. Niet te veel, niet te weinig, maar precies goed. Als we te veel eten, is dat vaak een reactie op te weinig eten. Wanneer je Goudhaartje in je achterhoofd houdt, loop je niet in deze val maar eet je ‘precies goed’. De Chinezen noemen dat  ‘Hara hachi bu’ oftewel ‘eet tot je 80 procent vol zit’.

    Verder geldt het Goudhaartje-principe voor slaap. Slaap niet te weinig (minder dan 7 of 8 uur), maar ook niet te veel (meer dan 8 of 9). Zit niet te weinig in de zon, want dan loop je je vitamine D mis, maar de hele dag in de zon beschadigt je huid. Let ook op met micronutriënten, beweging en inspanning. Niet te veel, niet te weinig, maar precies goed.

    Wat betreft trainingsinspanning zie ik dat sommige mensen nogal eens te veel, maar te weinig intensief sporten. Ze gaan dan erg vaak naar een sportschool, maar het lukt niet om precies voldoende intensief te sporten. Natuurlijk komt het ook voor dat mensen te weinig bewegen omdat ze te druk zijn. In mijn fit20 studio train je ‘precies goed’. En dat is intensiever, maar ook korter dan je denkt. Probeer het eens uit!

    – Tycho Descamps

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply