Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Het juiste weerstation kopen
    Rate this post

    Ook het weerstation doet mee met de huidige razendsnelle ontwikkeling van (digitale) technieken. Dat zie je niet enkel aan de toename van de mogelijkheden van deze systemen, maar ook aan de toegenomen populariteit en betaalbaarheid. Iedereen kan vandaag de dag wel een weerstation op maat van zijn behoeften vinden, als amateur of als professional. Maar waar moet je dan zoal op letten wanneer je een weerstation koopt?

    Beginnen we bij het begin: wat is een weerstation eigenlijk? Het simpele antwoord is dat deze apparaten allemaal één ding gemeen hebben: ze voorspellen het weer in je omgeving. Via simpele grafische symbolen kun je de huidige en verwachte toestanden snel aflezen. Alle stations werken met atmosferische of barometrische druk. Dat is de luchtdruk die ons omringt. Veel factoren beïnvloeden deze druk. In het kort kun je echter stellen dat een daling van de luchtdruk slecht weer voorspelt en een stijging goed weer voorziet. Daar waar je bij traditionele barometers telkens weer eigenhandig de luchtdruk moet gaan controleren, nemen digitale varianten dit klusje van je over. Ze controleren automatisch constant de barometrische druk en gebruiken deze informatie om de weerstoestand te tonen en te voorspellen.

    Lokale metingen
    Het grote voordeel en gemak van het hebben van je eigen weerstation, is dat de metingen zo volledig worden afgestemd op de lokale luchtdruk. Die is namelijk sterk afhankelijk van het specifieke microklimaat van die omgeving (waarbij onder andere de windrichting en kracht een voorname rol spelen). Ook een lokale hygrometer die de luchtvochtigheid meet, heeft zo zijn voordelen. Je eigen weerstation is dus altijd de nauwkeurigste voorspeller voor jouw specifieke omgeving.

    Is een weerstation moeilijk te installeren?
    Het korte antwoord is ‘nee’, zelfs niet als je er nog nooit mee hebt gewerkt. Met de simpelste types ben je zelfs binnen enkele minuten al klaar. Complete of professionele weerstations vragen iets meer tijd, maar zijn daarom niet moeilijker te installeren. Je moet alleen alle sensoren even op hun plaats krijgen. Mogelijk wil je de windmeter (anemometer) daarbij iets hoger monteren, maar ze worden meestal ook geleverd met bevestigingen voor een platte montage (tegen een muur of met U-bouten op een paal). De verbindingen tussen de sensoren en het station verlopen verder volledig automatisch en vragen dus geen extra inspanningen qua installatie.

    Voorspellers
    Er bestaan verschillende types weerstations. Een eerste type is de simpele voorspeller. Zoals de naam laat vermoeden, voorspellen deze stations het weer. Hiervoor worden verschillende sensoren meegeleverd die informatie over het weer verzamelen, bijvoorbeeld een luchttemperatuurmeter of een hygrometer die de luchtvochtigheid meet. Deze sensoren kunnen zowat overal worden geplaatst. Bij een weerstation met buitensensor kun je ze ook buiten installeren. De informatie die ze verzamelen wordt via een radiofrequentie teruggezonden naar het basisstation. Dat gebeurt tegenwoordig meestal draadloos en de instelling van sensoren is relatief eenvoudig. Er is geen speciale kennis voor nodig. Handig aan de voorspellers is dat ze vaak toelaten om alarmen te installeren, bijvoorbeeld wanneer de temperatuur onder het vriespunt zakt. Dit kan bijvoorbeeld erg nuttig zijn voor tuinliefhebbers of landbouwers, maar ook voor mensen met huisdieren. Een andere extra kan zijn dat je de mogelijkheid krijgt om gegevens op te slaan, die vervolgens in diagrammen af te lezen vallen. Zo kun je inzicht krijgen in verschillende weertrends.

    Complete weerstations
    Complete weerstations functioneren op dezelfde manier als de voorspellers, maar zijn duurder. Dat komt voornamelijk omdat ze, naast het voorspellen, ook nog eens alle gegevens verzamelen over wat het weer doet. Hiertoe worden ze aangevuld met regenmeters en sensoren voor het meten van de windsnelheid en -richting. Het zijn dus inderdaad volledige weercentra, bedoeld voor gebruikers met meer dan enkel een praktische interesse in het weer. De stations zijn hiervoor ook vaak van eigen software voorzien die de metingen in realtime op de pc weergeven in grafieken, naast de historische gegevens. Bovendien kunnen alle gegevens meestal ook eenvoudig geëxporteerd worden naar simpele CSV-bestanden (spreadsheets), die in veel andere populaire softwarepakketten kunnen worden gebruikt.

    Professionele weerstations
    Wil je een weerstation kopen, kijk dan ook even naar de meest uitgebreide versie. Een laatste type weerstation is namelijk het professionele station. In wezen is dit type soortgelijk aan het complete station, maar de apparatuur is hier robuuster en de verzamelde gegevens zijn nauwkeuriger. Ook het toepassingsgebied van deze stations is zo groter en ze kunnen bovendien nog worden uitgebreid met talloze accessoires. Ze worden dan ook gebruikt door professionele weerdeskundigen, uiterst enthousiaste fans of instanties die echt moeten rekenen op hun installatie, zoals de brandweer of kerncentrales. Ook wanneer je zelf je passie voor het weer echt volledig wilt uitleven, is dit type station de uitgelezen keuze.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply