Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Het leven van jullie kinderen verknallen door een echtscheiding?
    4/4 - (1 stemmen)

    10 praktische tips om dat te voorkomen

    1. Scheidingsmelding
    Doe de scheidingsmelding aan jullie kinderen samen, zonder oordeel. Papa is lief en mama is lief, ooit waren ze zelfs verliefd, alleen samen zijn ze niet meer blij. Maak duidelijk dat jullie kinderen voor jullie beiden het belangrijkste zijn en dat jullie altijd de papa en mama van hen blijven en er voor hen zullen zijn.

    2. Praat & luister
    Praat en luister naar jullie kind. Mocht dat moeizaam gaan, dan kun jullie je kind vragen of er vriendjes / vriendinnetjes zijn waarvan de ouders gescheiden zijn: een manier om achter de gevoelens en veronderstellingen van jullie kind te komen. Ook lees- en werkboeken kunnen helpen dingen uit te leggen en ruimte bieden aan jullie kind om vragen te stellen.

    3. Oorzaak scheiding

    Maak duidelijk dat jullie kind niet de oorzaak is van de scheiding en er ook geen invloed op heeft. Het is een keuze van papa en mama. Het is okee dat ze willen dat papa en mama weer samenkomen. Echter, papa en mama kiezen ervoor om apart verder te gaan.

    4. Papa en mama

    Laat duidelijk merken dat het voor jullie beiden okee is dat jullie kind van papa en mama houdt, met beiden contact heeft en het bij beiden leuk mag hebben. Het is voor kinderen goed om te weten dat je niet op de bank zit te wachten tot ze terugkomen, maar het ook leuk hebt als ze bij de andere ouder zijn.

    5. Veiligheid
    Handhaaf zoveel als mogelijk de normale routine. Dat is vertrouwd, geeft veiligheid. Stem belangrijke huisregels en rituelen zoveel mogelijk af. Hiermee bieden jullie je kind een stabiele en veilige situatie. Ook een duidelijke structuur in de omgang geeft een kind veiligheid plus de boodschap dat beide ouders het kind nooit zullen verlaten.

    6. Hulp

    Zorg dat jullie kind een vertrouwenspersoon heeft in de omgeving of kan praten met een onafhankelijke derde. Erkenning krijgen en hun ei kwijt kunnen zonder loyaliteitsprobleem. Ook een KIES-training is een mooi cadeau aan een kind. Verder kan het tekenen en ophangen van een kalender een handig hulpmiddel zijn.

    7. Positief praten
    Praat positief over elkaar en zorg dat de omgeving dat ook doet. Kinderen houden van en identificeren zich met beide ouders. Afkeuren van één van de ouders ervaren kinderen als afkeuring van henzelf.

    8. Checken
    Oordeel niet meteen als jullie kind iets negatiefs vertelt over de tijd bij de andere ouder. Bespreek dit met de andere ouder en kom er later eventueel op terug. Steun jullie kind om het daar zelf op te lossen. Laat je niet uitspelen en hoor ze niet uit. Vertrouw erop dat de andere ouder net zoveel van jullie kind(eren) houdt en alles doet met de beste intentie.

    9. Kind zijn
    Deel zorgen, verdriet en irritaties niet met jullie kind, laat kinderen kind zijn. Praat met een vriend(in), een coach of een ander. Laat jullie kind geen postbode zijn, zelfs niet voor kleine boodschappen. Maak duidelijk dat jullie er zijn om voor jullie kind te zorgen en niet andersom.

    10. Gevoelens zijn okee
    Laat jullie kind weten dat alle gevoelens okee zijn. Kinderen mogen verdrietig, boos, blij en in de war zijn; dat is zelfs heel normaal. Kinderen verbergen dit vaak in een poging te zorgen voor hun ouder(s).

    Mend-it mediation helpt mensen die willen scheiden om de gehele scheiding goed te regelen, waarbij de kinderen in het gehele scheidingsproces centraal staan. Een scheiding heeft veel impact op hun leven. Jullie kunnen als ouders veel doen om jullie kinderen de echtscheiding door te helpen. Mandy helpt jullie de partnerrelatie samen af te ronden en de stap te maken naar samen-ouder. Afspraken omtrent de kinderen leggen we goed vast in een ouderschapsplan. Zelfs als jullie nu samen goed door één deur kunnen, dan beschouwen we het als een paraplu voor als het gaat regenen. Ook is het mogelijk dat er een gesprek plaatsvindt met jullie kind of een KIES-training (Kind in EchtscheidingsSituaties).

     

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply