Rate this post
 • Het moeilijkste moment van je leven
  Rate this post

  Het is een dunne lijn tussen leven en dood. Wij willen er allemaal bij voorkeur niet aan denken. Het is de ‘ver-van-mijn-bed-show’. Als we er niet over nadenken of erover praten, dan is het er niet, want de dood vinden wij doodeng.

  De realiteit is echter anders. Dat wij over het algemeen aan het leven hangen is heel menselijk, maar wat als je nu te horen hebt gekregen dat genezing niet meer mogelijk is? Allereerst slaat de grond onder je voeten weg. Wanhoop en verdriet heersen. Ook in deze periode kun je iets doen. Wat is er mooier dan zelf de regie te kunnen hebben over je afscheid? Het afscheid dat je graag zou willen en dat voor nabestaanden heel belangrijk en waardevol is. Alles kunnen we allemaal tot in de puntjes verzorgen: feestjes, trouwerijen en jubilea, maar een uitvaart plannen? Nee, dat komt vaak niet in ons hoofd op.

  Wij proberen mensen te laten zien dat het niet eng is, maar juist iets heel moois. Samen met je dierbare kun je alles op papier zetten: alle wensen die je hebt. In plaats van emotionele beslissingen die nabestaanden moeten maken, kan er nu over gesproken worden en kunnen er rationele beslissingen worden genomen. Het is een heel waardevolle manier om zo samen met je naasten zoiets moois te kunnen bespreken. Gesprekken gaan ook vaak dieper dan ooit daarvoor, omdat je nadenkt over wat was en over wat gaat komen.

  Het is voor iedereen aan te raden om een afscheid te bespreken en wensen vast te leggen, ook als je denkt dat je nog jong genoeg bent. De dood kijkt niet naar leeftijd of wie je bent. Wij helpen je graag om een uitvaartplanning te maken.

  Bart Janssen en Gerja van den Burg
  Uitvaartverzorging Suprema

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply