2/4 - (1 stemmen)
 • Het moet allemaal maar
  2/4 - (1 stemmen)

  Vaak denken we dat we pas gelukkig zijn als we eindelijk die ene grote verandering of stap maken. Bijvoorbeeld door te verhuizen, een relatie te beëindigen of toch die carrièreswitch te maken. We doen dit in de veronderstelling dat na die grote verandering eindelijk alles goed zal zijn. Tot je erachter komt dat dat helemaal niet het geval is en je nog steeds tegen dezelfde dingen aanloopt!

  Over het algemeen zijn het niet de grote dingen die onze gemoedstoestand bepalen, maar juist de kleine dingen die we elke dag doen. Dit gaat over de manier waarop we denken, gewoontes en de manier waarop we kiezen onze tijd in te delen. Vaak hebben we niet eens door dat dit keuzes zijn, aangezien ze vaak automatisch gaan. Daarom is het belangrijk om ons te realiseren dat we de hele dag zelf keuzes maken. En door bewuster om te gaan met kleine keuzes, brengt dit meer teweeg dan grote veranderingen zouden doen.

  Begin klein
  Als je je steeds niet kan concentreren op je werk, hoef je niet per se gelijk je ontslag aan te vragen. De reden dat je concentratie ver te zoeken is, kan namelijk ook een gevolg zijn van jouw levensstijl. Zo heb je wellicht zo veel stress rondom je werk, dat je tijdens kantooruren niet kunt focussen. Of misschien kun je je energie niet kwijt in je vrije tijd, waardoor je niet rustig kan zitten achter je bureau. Kleine veranderingen zoals meer bewegen gedurende de dag kunnen dan in beide gevallen de oplossing bieden. Zoiets simpels kan veel factoren in je leven beïnvloeden, zonder dat je het doorhebt.

  Uit de comfortzone
  Dat je geen grote veranderingen hoeft te maken, betekent niet dat je gewoon op dezelfde manier kunt blijven doorgaan. Er moet iets gebeuren waardoor je weer lekker in je vel komt te zitten. Je moet jezelf er eerst even toe zetten om te veranderen, wat ongemakkelijk kan zijn. Maar op den duur zul je leren wat voor jou werkt en zul je jezelf nieuwe handigheidjes aanleren, waarmee je vele vlakken van je leven makkelijker kan maken.

  Een goede basis
  Pas wanneer je de dagelijkse, kleine dingen die je bezighouden hebt aangepakt, kun je verder kijken naar de grotere zaken in je leven. Maar je zult zien dat, wanneer je een goede basis hebt, de rest er een stuk minder invloed op je heeft. Als je stevig in je schoenen staat en geluk vindt in je dagelijkse routine, kun je je ook goed voelen als zaken als je baan of je relatie even tegenzitten. Je gewoontes en manier van denken zijn dus de kern van wat jou goed doet voelen en al het andere is een toevoeging die je leven nog mooier maakt. Maar zonder een solide basis heb je niks om op te bouwen, dus begin daar en dan komt de rest vanzelf.

  Bewust worden in 3 stappen:
  1. Schrijf op wanneer je je onrustig, gestrest of negatief voelt.
  2. Ga dan nadenken wat de overeenkomst is: voel je je meestal slecht als je aan het werk bent, of is het altijd ‘s avonds dat je gedachten op hol slaan…
  3. Bedenk dan wat jij persoonlijk kan doen om de situatie voor jou beter te maken. Welke gewoontes kun je aanpassen of hoe kun jij je tijd anders indelen, waardoor jij je weer beter gaat voelen.

  Soms zul je wel een grote verandering moeten maken, af en toe is dat onoverkomelijk. Maar experimenteer eens een poosje met deze drie stappen, en misschien kom je er dan wel achter dat die grote verandering helemaal niet nodig is.

  Over Maartje
  Maartje: ‘Houding en gedrag, motivatie en ‘What’s the reason why?’ hebben mij altijd al geboeid. Dit is ook gelijk de ‘spark’ in mijn persoonlijke missie en grondhouding, namelijk dat ik er een bijdrage aan wil leveren dat iedereen dit inzicht krijgt, zich eigen kan maken en voor altijd kan toepassen. Vanuit mijn basisprincipes heb ik er begrip voor dat iedere vorm van gedrag voortkomt uit goede intentie; dat het belangrijk is om een heldere en eigen missie te hebben. En dat ‘the reason why’ ontstaat vanuit sociale verbinding.’
  De sessies van Maartje vinden online plaats of bij de cliënt thuis.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply