Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Het mooiste cadeau is mijn levenslust’
  Rate this post

  De helft van alle Nederlanders is te zwaar, en ruim 200.000 mensen zijn ernstig obese. 1,5% van de 20+’ers kampt met zwaar overgewicht, met kans op een domino-effect aan gezondheidsklachten.

  De Nederlandse Obesitas Kliniek biedt mensen met morbide obesitas een uitweg: een behandelprogramma van vijf jaar inclusief een maagverkleinende operatie, waarbij de focus ligt op een levenslange leefstijlverandering. ‘Vaak de enige kans op weer een normaal leven’, zegt Erica Colman van de vestiging in Terneuzen.

  ‘Het mooiste cadeau na de operatie is mijn levenslust. Ik had dit veel eerder moeten doen.’ Deze woorden zijn van Melissa, die met het programma van de Nederlandse Obesitas Kliniek ruim 35 kilo afviel. Net als nog 200.000 Nederlanders kampte ze met ernstig overgewicht, die gepaard ging met ernstige lichamelijke klachten. Na een maagverkleining en een intensieve begeleiding van ruim een jaar heeft ze haar leven weer terug.

  Gezonde leefstijl
  De Nederlandse Obesitas Kliniek helpt mensen met een BMI vanaf 35, vaak met ernstige gezondheidsklachten als gevolg, met een behandelprogramma dat zich richt op een gezonde leefstijl in combinatie met een maagverkleining. Erica vertelt: ‘Onze intensieve behandeling beslaat ongeveer 15 maanden, en daarna zien we de mensen nog 4 jaar lang voor regelmatige controles. Een maagverkleining is niet alleen een forse ingreep; vooral de gevolgen zijn ingrijpend. Daarbij is een goede begeleiding noodzaak. De patiënten gaan na de ingreep compleet anders leven. Ze vallen flink af, kunnen na een tijdje alweer meer en beter bewegen en zullen ook minder klachten hebben. Diabetes verdwijnt of wordt minder, de bloeddruk zakt. Echt, er gaat een wereld voor ze open. Ze kunnen weer meedoen in de maatschappij.’

  Corona
  ‘Normaal behandelen we onze patiënten in groepen van 10 personen, maar vanwege corona gaat dit nu via beeldbellen en telefonische consulten’, zegt Erica. ‘Gelukkig kunnen we wél intakegesprekken op locatie met nieuwe patiënten inplannen. En ook de operaties gaan gewoon door. Onze patiënten zijn zó gemotiveerd om de stap te zetten. Het is fantastisch om te horen als mensen zeggen ‘Ik heb mijzelf weer terug’.

  Terneuzen
  Sinds 2019 heeft de Nederlandse Obesitas Kliniek een vestiging in Terneuzen. De operaties worden uitgevoerd in ZorgSaam. Kijk voor meer informatie op www.obesitaskliniek.nl.

  Gratis voorlichting
  Regelmatig organiseert de Nederlandse Obesitas Kliniek een online voorlichting. Het team in Terneuzen vertelt dan meer over het unieke behandeltraject. Wil jij weten of deze behandeling bij je past? Meld je dan vrijblijvend aan via www.obesitaskliniek.nl/agenda.

  Wanneer heb je een hartinfarct?
  Druk op de borst, steken in de hartstreek: het zijn duidelijke waarschuwingen van je lichaam. Toch wachten veel mensen om ermee naar de huisarts te gaan. Misschien herken je het wel. Het lijkt wel iets Zeeuws, het gaat wel weer over… Als cardioloog kan ik alleen maar benadrukken: neem die waarschuwingen serieus en maak een afspraak met je huisarts.

  Zoals je weet, heeft het hart zuurstof nodig. Zodra er door vernauwde kransslagaders te weinig zuurstofrijk bloed in het hart komt, kan dat leiden tot angina pectoris of een hartinfarct. Die zijn er in meerdere soorten en maten, maar geloof me: geen enkele is aan te bevelen. Daarom leg ik je graag uit waar je op moet letten.

  De kransslagaders staan altijd al op maximale inzet. Als je er iets aan gaat mankeren, voel je dat dus pas als het al echt duidelijk minder goed gaat. Bovendien kan het vanaf dan ook ineens nog veel sneller misgaan. Des te meer reden om in actie te komen zodra je verschijnselen vertoont. Die zijn overigens bij man en vrouw nog weleens anders. Een man heeft vaker druk op de borst met uitstraling naar de linkerarm en misselijkheid, een vrouw heeft vaker steken in de borst en kortademigheid en vermoeidheid. Meestal beginnen zulke klachten bij grotere inspanningen. Later duiken ze ook op bij geringere inspanning of zelfs geen inspanning. Of de klachten komen steeds vaker voor of het duurt steeds langer voordat het gevoel afneemt. Het zijn allemaal signalen dat er iets misgaat; iets wat niet zal verbeteren. Er moet iets gebeuren. Via bijvoorbeeld een fietsproef of een katheterisatie kunnen we bepalen wat. Het mooie is: bij ZorgSaam hebben we vanaf het moment dat je met een hartinfarct binnenkomt een zeer snelle behandeling. Veel grotere ziekenhuizen kunnen niet tippen aan onze 5 tot 10 minuten. Maar dan moet je zelf natuurlijk ook wel op tijd aan de bel trekken.

  Dus, voel je 2 à 3 keer hetzelfde wat niet goed lijkt? Neem dan contact op met je huisarts. Denk er niet te licht over en wees eerlijk naar jezelf. Het is echt belangrijk om er op tijd bij te zijn. Mensen denken weleens ‘het is vanzelf gekomen, dus het gaat vanzelf ook wel weer weg’, maar dat is je kop in het zand steken. Niet doen dus.

  Luister ook altijd naar je partner en/of kinderen en neem ze mee op spreekuur. Zij zien de verschijnselen vaak beter en objectiever dan jijzelf. Zij zijn dus veel waard in de beoordeling van de ernst van de zaak.

  Kees Janssens
  cardioloog bij ZorgSaam

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply