Rate this post
 • Het nieuwe werken? Zo doe je mee!
  Rate this post

  Een term die we de afgelopen jaren opeens overal voorbij hoorden komen was ‘het nieuwe werken’. Ontstaan door verschillende verplichte lockdowns is het inmiddels in veel situaties een breder begrip geworden. Het nieuwe werken is meer dan (verplicht) thuis werken, het is een beweging die compleet anders tegen werken aankijkt. Hoe het nieuwe werken ook voor jou gaat werken en wat het precies betekent? Lees snel verder.

  Vervoer
  Duurzaamheid is geen trend maar een beweging. Een beweging die de afgelopen jaren in een behoorlijke opwaartse beweging zit. We zijn ons meer dan ooit bewust van ons duurzame gedrag en footprint. We proberen minder te reizen, zowel privé als voor werk. Vliegtuigen worden gemeden -waar het kan- doordat er online vergaderd kan worden, en ook overbodig woon-werkverkeer is niet meer nodig. Tenzij dit op een duurzame manier kan. De introductie van de fatbike is hier een prachtig voorbeeld van. Een elektrische snelle fiets die perfect is voor woon-werkverkeer. De snelheid zorgt ervoor dat er weinig tot geen tijdsverschil is met de auto, zeker niet wanneer je in de spits moet rijden. Daarnaast krijg je op een fatbike nog een gezonde dosis beweging én ben je lekker in de buitenlucht. Met snelheden tot wel 45 kilometer per uur worden de werkplekken die normaal niet mogelijk waren om per fiets te bereiken, opeens wél bereikbaar.

  Gezondheid
  Eigenlijk is de fatbike een combinatie van gezondheid en bovenstaande trend. De voordelen van elektrische fatbikes zijn goed voor zowel lichaam als geest. Want ook de gezondheid staat bij het nieuwe werken meer centraal dan dat daarvoor het geval was. Meer beweging gedurende de werkdag, ook wanneer er thuis wordt gewerkt. De lunchwandeling is opeens gangbaar en een stabureau kom je tegenwoordig in veel kantoren tegen. Ook zijn werkgevers bereid om hierin hun steentje bij te dragen, zelfs wanneer er vooral thuisgewerkt wordt. Zij hebben hiervoor vaak een budget waar een goede stoel van gekocht kan worden, of er wordt behoorlijk bijgedragen aan een sportschoolabonnement.

  9 tot 5?
  Door het meer thuiswerken, buiten de file om reizen, en de andere kijk op werk, verlegt de 9 tot 5 werktijd zich ook langzaamaan. Vier keer negen uren werken komt steeds meer in beeld, maar ook zelf je werktijden invullen zien we steeds meer terug. Allemaal ontwikkelingen die ervoor zorgen dat een werknemer meer vrijheid ervaart, zonder op productiviteit in te leveren.

  Kortom, het lijkt alsof we qua werk en de kijk op werk in een transitie zitten. Werk wordt steeds meer als integraal onderdeel van het leven beschouwd, niet meer alleen als een noodzakelijk kwaad. Ook heeft de veranderende arbeidsmarkt van de afgelopen jaren hier invloed op. Dit zorgt ervoor dat de vraag kant van de werknemer naar de werkgever is verlegd, iets wat ook invloed heeft op de arbeidsmarkt. Toch lijken alle bovenstaande ontwikkelingen zaken te zijn die beide partijen ten goede komen. Dus het nieuwe werken; meedoen is een feestje waarbij vrijheid en autonomie cruciale factoren zijn met een gezonde dosis aandacht voor de gezondheid.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply