Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Het perfecte plaatje?
  Rate this post

  Nu de zon meer doorbreekt, de temperatuur zich boven de 15 graden nestelt, zijn bij de meeste gezinnen de vakantieplanen steeds concreter. Vakantie: hét moment om verre oorden op te zoeken of dicht bij huis te blijven. Om tot rust te komen, om van elkaar en de omgeving te genieten. Maar helaas loopt dit in de praktijk vaak anders.

  Afgelopen september klopte Marjan (43 jaar, 3 kinderen, sinds 5 jaar gescheiden) bij mij aan. Ze vertelde dat, sinds de scheiding, de zomervakantie een last is. Hoewel de afspraken in het ouderschapsplan worden nagekomen, draait het in de praktijk uit op een soort van wedstrijd. Nadat ze uitgeput terugkwam uit Zuid-Frankrijk met 3 vermoeide kinderen, die 6 weken van huis geweest waren (de eerste 3 weken hadden ze met hun vader doorgebracht in Italië) en de volgende ochtend aan hun nieuwe schooljaar begonnen, besloot ze: ‘Dit nooit meer’. In gesprek kwamen ze tot een compromis: een stoere tent met alles erop en eraan is geboekt voor de periode van 4 weken. Het wisselmoment is na 2 weken op de camping, geen ingewikkelde afspraken langs de snelweg, geen extra hotel- en tolkosten. En als kers op de taart heeft Peter kunnen regelen dat er tijdens zijn verblijf 2 bijzettentjes neergezet worden. Uit zijn nieuwe relatie zijn twee kinderen geboren en op deze manier kunnen de oudsten zich af en toe terugtrekken.

  Overleggen
  In het gesprek probeer ik met de ouders naar de essentie te gaan. Kinderen vinden het heerlijk om thuis te zijn, vrij, even niets te hoeven. Voor ouders is dat niet anders.
  De eeuwenoude wijsheid ‘Als je kinderen genieten, geniet je zelf ook’ gaat ook op als je al gescheiden bent of als je in een nieuwe samenstelling op vakantie gaat. Neem de tijd om de vakantie in te delen, overleg met je ex, stem jullie plannen op elkaar af. Je zult merken: dit geeft rust, ontspanning en meer ruimte om te genieten!

  Vakantiepot
  Petra en Bert zaten ook met de handen in het haar. Uit eerdere relaties hebben zij samen 7 kinderen. In de zomervakanties is er een ingewikkeld schema waarin de 7 kinderen 2 weken met zijn allen zijn. Vorig jaar heeft dit tot veel onrust geleid. Het vakantiebudget is nagenoeg nihil, dus hoe dit op te lossen? Alles en iedereen werd verzameld, en elk lid van het gezin mocht haar/zijn liefste bezigheid vertellen. Dit varieerde van een chocoladecake bakken, hut bouwen en buiten slapen tot naar het pretpark gaan. Om al deze wensen te realiseren, is er een vakantiepot gemaakt. Iedereen in het gezin draagt bij, via karweitjes (boodschappen doen voor de hoogbejaarde buurvrouw), statiegeld enzovoort. En alle 9 verheugen ze zich op de gezamenlijke weken.

  Enkele tips voor het kleine vakantiebudget:
  ✔ Watergevecht in het park / de tuin / de straat
  ✔ Voetbal-/ jeu de boules-toernooi met vrienden en/of buren, afsluiten met ijs voor iedereen en een prijsje voor het beste team
  ✔ Slaap buiten in je tuin of op je terras
  ✔ Doe iets onverwachts: heel vroeg opstaan en de zonsopgang bekijken
  ✔ Een thuisrestaurant: nodig vrienden / buren uit, en laat de kinderen koken en bedienen

  En werkt het weer niet mee:
  ✔ Thuisbioscoop: gordijnen dicht, slaapzakken, dekbedden in de woonkamer en genieten maar. Vergeet de popcorn niet!
  ✔ Megaknutselproject
  ✔ Hutten bouwen van tafels, stoelen en dekens

  Voor het eerst op vakantie met je stief-/ bonuskinderen?
  ✔ Hou de rij- of vliegafstand beperkt
  ✔ Hou je verwachtingen laag, en blijf bij jezelf
  ✔ Laat de kinderen tijd alleen doorbrengen met hun eigen ouder
  ✔ Gebruik die tijd lekker voor jezelf
  ✔ Inventariseer de wensen
  ✔ Maak grappen en plezier, en stoei
  ✔ Creëer nieuwe leuke vakantieherinneringen
  ✔ Laat oude herinneringen toe

  En als het allemaal een dagje tegenzit, kijk dan naar de dag van morgen en laat het je goede humeur niet verpesten!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply