Rate this post
 • ‘Het verhaal achter het sieraad’
  Rate this post

  Het leukste aan haar werk vindt goudsmid Jeannette het vertalen naar een persoonlijke wens of verhaal naar een sieraad. Deze persoonlijke wensen en verhalen leveren áltijd bijzondere sieraden op.

  Jeannette blikt terug op het sieraad dat ze laatst heeft mogen maken. ‘Een tijdje gelegen kwam er een wat oudere vrouw bij me in de winkel, samen met haar man. De vrouw vertelde dat ze een flinke poos behoorlijk ziek is geweest. In die tijd heeft zij een mooie tekening van haar kleindochtertje gekregen: een meisje met twee vlechtjes en het bijschrift ‘Voor Oma’. De vrouw heeft de tekening
  altijd bewaard.’

  Van tekening naar ketting‘Om de tekening van haar kleindochter altijd bij zich te kunnen dragen, kwam de vrouw op het idee om de tekening te laten vermaken tot een sieraad. Het meisje op de tekening zou dan tot hanger worden vermaakt. Dit was voor mij een heel bijzondere opdracht: ik had dit nog nooit gedaan! De vrouw kwam bij me met een aantal oude, echt gouden sieraden die ze nooit meer droeg. Deze heb ik gebruikt bij het maken van de hanger.

  Als eerst heb ik het goud laten smelten. Op het moment dat het vloeibaar werd, heb ik het goud gegoten in een zogenaamde ‘coquille’, ook wel bekend als een gietijzer.
  Dit was wel even spannend. De timing moet namelijk perfect zijn: het goud moet natuurlijk niet gestold zijn voordat het volledig is uitgegoten.

  Perfect
  Na het gieten en afkoelen is de gegoten plaat gewalst tot het de juiste dikte had. Tussendoor laat ik de plaat een paar keer uitgloeien, zodat het wat zachter is. Daarna wordt het ‘wals-proces’ nog eens herhaald. Daarna was het tijd om de hanger de vorm te laten krijgen van het meisje op de tekening. Het spannendste gedeelte! Met speciale lijm heb ik de tekening op de plaat geplakt, vervolgens ben ik de tekening gaan uitzagen. Om de vlechtjes na te bootsen, heb ik eerst een staaf gegoten, en deze tot een draad getrokken. Het is dus wat gepriegel, maar het is wel gelukt! De vorm van de hanger was dus geslaagd, en nu volgde het afwerken. Schuren, schuren en nog eens schuren, totdat de hanger perfect was. Dan nog even polijsten en daarna was het tijd om het eindresultaat te laten zien. De vrouw was ontzettend tevreden: de hanger kwam volgens haar echt één op één overeen met de tekening. Zelf was ik ook tevreden. Ik vond het heel bijzonder om zo’n ‘out of the box’-sieraad te maken!

  Jeann@ Goudsmid

  In haar winkel in Castricum vind je alle sieraden die Jeannette maakt. Ben jij al in het bezit van mooie sieraden, maar kunnen deze eigenlijk wel een opfrisbeurt gebruiken? Met plezier frist Jeannette jouw eigen sieraden weer helemaal op. Ook is het mogelijk om je oude gouden sieraden om te laten vormen tot iets nieuws.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply