Het was tijdens de jaarlijkse verwendag voor mensen met kanker dat ik haar ontmoette. Ik verzorgde die dag workshops in klei met als thema ‘het verbeelden van jouw Krachtige kant en je Kwetsbare kant’. Hoe ziet het eruit, als je je sterk en krachtig voelt? Welk beeld komt er dan bij je op? En als je je kwetsbaar voelt? Durf je met deze kanten van jou contact te maken?
Ze was zachtjes richting mijn workshopruimte geduwd. ‘Doe gerust mee met de klei-workshop. Je vindt het vast leuk en het zal je goed doen’, had de ondersteuningsconsulent gezegd. Verlegen lachend stapte ze aarzelend binnen: een slanke, relatief jonge vrouw. Ze maakte op mij een zeer kwetsbare indruk.
Ik nodigde de deelnemers uit om de klei eerst eens vast te nemen. ‘Wat vind je ervan? Voelt het prettig of juist niet?’ Daarna kon het beeld dat opgekomen was voor de Kwetsbare of de Krachtige kant vormgegeven worden.
Bij haar werkstuk verscheen er een liggende poes, de buik kwetsbaar en open naar de toeschouwer gewend. ‘Ik heb eigenlijk niets met poezen’, verontschuldigde ze zich, maar ze legde uit dat ze poezen bewondert om hun vermogen zich te kunnen ontspannen en daarvan volop te kunnen genieten. Dat lukte haar zélf niet zo goed meer sinds ze ziek was geweest. Ze miste steun uit haar directe omgeving en dat gaf haar het gevoel er alleen voor te staan. Ze was somber en durfde niet te vertrouwen op een toekomst zonder kanker.
Ik keek nog eens naar de poes. Écht ontspannen lag die er niet bij. De ogen keken me wat hulpeloos aan en de pootjes strekten zich naar me uit. Alsof ze leek te roepen ‘Help mij! Pak mij op!’ Ik keek de vrouw opnieuw aan en zei: ‘Ik gun deze poes een warme, veilige schoot om op te liggen. En een lieve eigenaar die haar zachtjes zou kriebelen, zodat zij zich kan ontspannen en even genieten.’ Verlegen sloeg ze haar ogen neer en er verscheen een glimlach.
Over Lodur
Wike de Klerk, geregistreerd vaktherapeut beeldend bij Lodur Kunstzinnige Therapie, helpt vrouwen ná (borst)kanker leven met de gevolgen die kanker en de pittige behandelingen achterlaat. Samen met jou gaat ze op zoek naar wat van waarde is in jouw leven, zodat je bewuste keuzes kunt gaan maken in het vormgeven van jouw nieuwe leven ná kanker.
Wist je dat …
… je voor kunstzinnige therapie helemaal niet creatief hoeft te zijn? Het maakt niet uit of je kunt tekenen of schilderen of er een hekel aan hebt om met je handen in de klei te zitten. Het is gewoon een tool om je op een andere manier uit te drukken. Zonder woorden, en juist dát zorgt vaak voor een stuk bewustwording!
Reageer op dit artikel