Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
1.6/4 - (1 stemmen)
 • ‘Het voelde alsof mijn geluk werd afgepakt’
  1.6/4 - (1 stemmen)

  Ik was halverwege de dertig toen ik de diagnose ‘darmkanker’ kreeg. Mijn hele leven stond op zijn kop. Ik stond midden in het leven, had een leuke en uitdagende baan als journaliste, en zorgde samen met mijn man voor ons gezin met twee kinderen. Ik was gelukkig, maar nu voelde het alsof mijn geluk ineens werd afgepakt, vermorzeld en in de prullenbak werd gegooid. Radeloos: zo voelde ik mij.

  Een onrustige en stressvolle periode brak aan: ziekenhuisbezoeken, overbezorgde vrienden en een man die het thuis allemaal probeerde te redden. Tijdens mijn ziekte wilde ik graag mijn werk en huishouden zo goed mogelijk volhouden. Dit was vrij lastig, want door de ziekte was ik de grip op mijn leven en werk kwijt. Dit had als gevolg dat ik vaak thuis zat: alleen met mijn gedachten. De radeloosheid kwam weer om de hoek kijken als ik mijn man zag zwoegen en ik hem niet kon helpen. Bijna reikhalzend keek ik uit naar de geplande operatie.

  Het was een pak van mijn hart dat de operatie goed uitpakte. Maar het revalidatieproces erna was een heel traject. Er werd een stoma geplaatst, omdat er een deel van mijn darm was weggehaald. 

  Ik had een grote behoefte om met anderen hierover te praten en vroeg me af waar ik heen moest met mijn verhaal. Ik merkte dat het een gevoelig onderwerp is voor mijn man, en ik wilde mijn vriendinnen er niet al te veel mee lastigvallen. Via een vriendin hoorde ik over Coachingspraktijk Klaar met Kanker, waarbij kennismaken met paarden centraal staat. Maar het duurde een tijdje voordat ik de stap durfde te zetten. Toch heb ik een afspraak gemaakt toen ik fit genoeg was.

  Ik kreeg een veilig en warm gevoel toen ik José Wienk van Coachingspraktijk Klaar met Kanker voor het eerst ontmoette. Ze vertelde mij dat ze in 2015 borstkanker had gehad én voorstadium 2 van baarmoederhalskanker. Door dit fijne eerste contact en een gezamenlijke ervaring voelde ik direct een klik. Tijdens de coachingssessies werken we samen aan kankergerelateerde thema’s zoals lichaamsbeleving, zelfvertrouwen, angst, toekomstverwachtingen, en de invloed van kanker op relaties en vriendschappen. En heel bijzonder: met paarden. Paarden kunnen met hun natuurlijke gedrag aanvoelen hoe ik mij voel. Ze ‘ziet’ mij. Daarnaast hoef ik geen ervaring met paarden te hebben, want ik hoef er niet op te zitten. Ik sta gewoon op de grond terwijl het paard om mij heen loopt. De sessies geven mij zoveel rust. De razende gedachten worden opzijgezet, en ik heb het idee dat ik mijn leven weer wat op de rit krijg. Uiteindelijk ga ik eruitkomen!’

  Sanneke 

  Therapie en coaching met paarden
  José van Coachingspraktijk Klaar met Kanker: ‘Therapie en coaching met paarden is nog relatief onbekend in Nederland. Gelukkig wordt het wel steeds bekender, want er gebeuren tijdens sessies zulke mooie, ontroerende en helende dingen. Daarnaast geven de paarden zoveel inzichten en handvatten. Het is beslist niet zweverig, zoals nog vaak wordt gedacht, maar het is gebaseerd op het natuurlijke kuddegedrag. Als prooi- en vluchtdier heeft een paard het noodzakelijke aangeboren vermogen om nieuwe situaties en emoties en behoeftes bij mensen en dieren te ‘scannen’, en op de juiste manier in te schatten. Als je angstig bent voor paarden, hoeft dat zéker geen belemmering te zijn: ik houd voortdurend zowel jouw veiligheid en welzijn als die van de paarden in het oog. Bovendien kun je er steeds voor kiezen om uit de coachring te stappen, zonder dat dat afbreuk doet aan de sessie.’ 

  De juiste begeleiding
  Bij Coachingspraktijk Klaar met Kanker in Veessen kun je terecht voor ondersteuning, (paarden)coaching en begeleiding bij verschillende soorten kanker, zoals borst- en longkanker. Een warme, veilige en prettige plek voor iedereen die te maken krijgt met kanker. 

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply