Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Het werkt… echt!’
    Rate this post

    Als ik je zou vragen: ‘Welk woord hoort niet in het rijtje thuis: ‘borstkanker’, ‘bestraling’, ‘chemo’, sport’, dan zeg je waarschijnlijk ‘sport’, want dat kan toch niet tijdens zo’n traject? Dus wel, en ik heb ervaren hoe goed die combinatie werkt!

    Een jaar geleden kwamen de eerste drie woorden niet voor in mijn rijtje, totdat ik op 44-jarige leeftijd ineens met een knobbeltje in mijn borst bij de huisarts zat. Borstkanker, met als gevolg de volgende twee woorden uit het rijtje. Vol goede moed ben ik aan het traject begonnen en op advies van een bevriende sportarts heb ik contact opgenomen met stichting Tegenkracht (Voor sport. Tegen kanker). Bewegen tijdens de behandeling zou bijwerkingen verminderen en zorgen voor een snellere terugkeer naar het oude leventje. Ik was benieuwd…

    En zo kwam ik terecht bij Pauline de Mare, oncologisch fysiotherapeut bij Corpus Liberum. Acht maanden heb ik 2 keer per week kracht- en conditietraining gedaan; op de goede dagen, maar ook op de mindere dagen. En dat werkte… echt! Ik stapte soms wat dizzy op de crosstrainer, maar kwam er een stuk beter vanaf.

    ‘Op de bank blijven zitten’ is misschien je eerste reactie als je je niet lekker voelt, maar het heeft mij enorm geholpen om te blijven bewegen. Niet in de laatste plaats door de fijne, deskundige begeleiding van Pauline! Ik kan met zekerheid zeggen dat deze structuur van 2 keer per week sporten, de motiverende gesprekjes met Pauline en het uitwisselen van tips en trucs met lotgenoten in hetzelfde schuitje een heel belangrijke rol hebben gespeeld in mijn herstel. Dankzij dit oncologische bewegingsprogramma zijn mijn conditie en spierkracht tijdens de behandeling op peil gebleven. Top! Pauline, bedankt!

    Hartelijke groet,
    Dorine

    Optimaal herstellen tijdens en na kanker
    Eén van de klachten die vaak voorkomen bij (borst)kankerbehandelingen, is vermoeidheid. Vermoeidheid leidt tot verminderd functioneren in het dagelijks leven (zoals het huishouden doen, traplopen, boodschappen doen en sporten). Ook kun je last krijgen van bewegingsbeperkingen, waardoor je pijn hebt bij het bewegen van je arm en/of schouder.

    Vroeger werd wel gezegd, dat je, als je kanker hebt, zo weinig mogelijk moet bewegen en veel rust moet houden. Dat was ook niet zo gek: bestralingen en chemotherapie betekenen een aanslag op je lichaam, en de behandelingen leiden tot functieverlies, pijn en vermoeidheid. Veel mensen met kanker zijn dan ook bang om te bewegen, maar lichamelijke activiteit is wél aan te raden voor een sneller herstel. Natuurlijk wel met beleid. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat je weer conditie opbouwt. Het is wetenschappelijk bewezen dat verantwoorde training bovengenoemde klachten kunnen verminderen.

    In individuele sessies wordt gewerkt aan het herstel van kracht, conditie en mobiliteit. Ook is er veel aandacht voor het weer krijgen van vertrouwen in het lichaam. Het doel is dat men zo snel mogelijk kan terugkeren naar het oude leven. De fysiotherapeut bekijkt samen met de patiënt welke vorm van bewegen en/of sporten het beste past.

    ‘De deelnemers gaan altijd vooruit’
    Pauline de Mare is als fysiotherapeut bij Corpus Liberum gespecialiseerd in de oedeembehandeling en begeleiding van oncologische patiënten. ‘Eerst inventariseer ik de klachten en de basisconditie, en dan stellen we samen doelen vast die de patiënt zou willen bereiken. Vervolgens stel ik een persoonlijk programma van 3 maanden samen, dat indien nodig uitgebreid kan worden tot 6 of 9 maanden. Dit is afhankelijk van de fase waarin de patiënt zit en de eventuele complicaties die kunnen optreden tijdens de behandeling van de kanker. De patiënt gaat 2 keer per week trainen met 2 of 3 anderen die ook in hetzelfde traject zitten. Ik zorg ervoor dat de patiënt niet overtraint. Het is namelijk nogal eens zo dat iemand te snel te veel wil.’

    ‘Het volgen van het beweegprogramma kan in alle fases van de ziekte, van net na de diagnose tot en met de herstelfase na de medische behandelingen. Hoe eerder iemand met het beweegprogramma begint, hoe sneller het herstel gaat. Is iemand fysiek sterker, dan is die mentaal ook sterker. Dat effect merk je echt. De deelnemers gaan altijd vooruit. We hebben een goede samenwerking met de oncologisch verpleegkundige van het ziekenhuis en met het Helen Dowling Instituut voor Psychologische zog bij kanker.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply