Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hoe je afvallen combineert met een gezin
  Rate this post

  Je bent al vaker op dieet gegaan, maar steeds loop je vast omdat het zo lastig is te combineren met je gezin. Apart koken? Daar heb jij toch helemaal geen tijd voor (of zin in…)! Je man en kinderen mogen natuurlijk niet onder jouw dieet lijden, dus probeer jij op discipline de verleidingen die bij hen langskomen te negeren. En intussen wordt jouw eten zo saai… Je ziet de berichten wel langskomen: ‘Gewoon gezond eten’ en ‘Een beetje minder eten en meer bewegen’. Het lijkt dan zo gemakkelijk. Maar waarom val jij dan niet af? Waarom heb jij niet de discipline die zo ‘gewoon’ lijkt te zijn?

  Orthomoleculair therapeut Marian van der Meer-Gras: ‘Dit zijn vragen waar veel van mijn cliënten mee worstelen. Ze willen voor zichzelf best gezond eten om af te vallen, maar stuiten op bezwaren in het gezin en vinden het dan vaak lastig te combineren. De eerste vraag die ik dan stel, is wat de rest van het gezin dan eet. Want een gezonde maaltijd is toch niet alleen voor jou als moeder van belang? Hoe is het met de energie van de overige gezinsleden? Kunnen zij zich goed concentreren? Ben jij de enige die dagelijks een gezonde maaltijd nodig heeft? Eigenlijk gaat het al fout als je ervan uitgaat dat jouw wens om af te vallen een soort oprisping is waar verder niemand last van mag hebben. Zolang je het op die manier blijft benaderen, zul je nooit succesvol zijn in het bereiken van meer energie en een blijvend gezond gewicht. Dat klinkt hard, maar het is volgens mij gewoon een feit. En ik spreek uit ervaring…’

  Maar hoe dan wel? Daarvoor een paar tips:

  Tip 1
  Bereid je goed voor op hoe je het wilt aanpakken, vóórdat je begint. Spontaan van de ene op de andere dag ‘streng’ zijn werkt een paar dagen, maar al gauw verval je weer in je oude gewoontes. Lees je in op gezonde recepten, besluit volgens welke methode jíj wilt gaan eten (koolhydraatarm, de Schijf van Vijf, ketogeen, paleo) en maak daarmee een planning.

  Tip 2
  Je hoeft niet alles in één keer om te gooien. Begin stap voor stap en vervang maaltijd voor maaltijd. Vervang oude gewoontes voor nieuwe. Je kunt je een gezonde levensstijl nooit compleet in één dag eigen maken.

  Tip 3
  Nobody’s perfect en nee, jij dus ook niet… Dus maak keuzes. Ruim een dagje niet op en geniet van de voorbereiding van een maaltijd. Je wordt er vanzelf handiger in en je zult merken dat het steeds minder tijd gaat kosten. Maar accepteer ook dat het bereiden van een gezonde maaltijd nu eenmaal meer tijd kost. Jij en je gezin zijn het immers ook waard om daaraan tijd te besteden?

  Tip 4
  Betrek je man en kinderen bij je project. Vertel dat je gezonder wilt eten en waarom. En vraag ze om jou daarbij te helpen. Laat je kinderen altijd even proeven. Ze hoeven niet alles op te eten, maar het proberen is goed. Ze raken dan vertrouwd met andere smaken en zullen er dan ook gemakkelijker aan wennen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply