Rate this post
  • Hoe fibromyalgie het leven van mijn moeder compleet veranderde
    Rate this post

    Accountmanager en topsporter. Vooral op dat laatste was mijn moeder erg trots. Ze speelde vele jaren in de hoofdklasse waterpolo. Maar toen mijn moeder in 2005 gediagnosticeerd werd met chronische fibromyalgie (een vorm van reuma), veranderde haar hele leven.

    Ik was zelf nog maar 11 jaar toen het gebeurde. Eerlijk ge­zegd begreep ik niet wat er nou aan de hand was. Mama kon toch gewoon nog lopen? En ze ging toch ook niet dood? Pas later besefte ik de ernst van deze spierziekte. Het was een gek gezicht om die supermoeder – die letterlijk alles kon overwinnen – langzaam in elkaar te zien storten. Ze ging van een goedbetaalde baan naar de ziektewet. Van topsport naar geen dag zonder pijn. Van alleskunner naar nietskunner. Maar nog veel belangrijker en ingrijpender: van gelukkig naar verdrietig en verslagen.

    Ik weet nog goed hoe ze elke dag urenlang in bed lag. Ze kon haar pijnlijke handen en benen nauwelijks bewegen en vooral lopen was een onmogelijke opgave. Daarbij vlogen de kilo’s eraan; mede door het weinig bewegen, maar voornamelijk door de medicijnen. Dit viel haar erg zwaar.

    ‘Even naar de winkels’ ging niet meer
    Mijn moeder vroeg mij laatst of ik er vroeger last van had. Hoewel een aantal zaken natuurlijk veranderde in huis, heb ik het zelf nooit als ‘last’ ervaren. De grootste last was te zien hoe ze alles waarvoor ze gewerkt had, moest opgeven.
    Mijn oudere zus had er wat meer moeite mee. Ze kon moeilijk accepteren dat haar moeder een stuk minder kon, maar die had haar natuurlijk ook langer gezond meegemaakt. Wekelijks een was draaien, elke dag rond 18.00 uur eten, even mee naar de winkels: het ging vaak niet meer. Dat was voor haar toen een moeilijke realisatie.

    Plots in Carré optreden
    Ondanks alles herpakte mijn moeder zichzelf goed. Ze deed er alles aan om positief te blijven. Na enkele jaren ging ze zingen en acteren en ze was in verschillende musicals, reclames en tv-programma’s te zien. Het hoogtepunt waren de optredens in Carré met haar hoofdrol in de musical ‘Oorlogswinter’. Ze reisde het hele land door en de ziekte bleef op de achtergrond, maar altijd aanwezig. Ze moest altijd goed om haar rust en lichaam denken.
    Hypnotherapie
    Door haar nieuwsgierigheid kwam ze via een hypnoseworkshop uiteindelijk bij een opleiding ‘Hypnotherapie’ terecht. Hypnotherapie richt zich op gevoelens en overtuigingen in ons onderbewustzijn; het gedeelte van het brein waar je zelf geen invloed op hebt. Deze vorm van therapie helpt bij vele vormen van lichamelijke en geestelijke klachten zoals trauma’s, PTSS, burn-out en stress, verslavingen, overgewicht en blijkt zelfs zeer goed te helpen bij het stoppen met roken. Mijn moeder was opslag zó enthousiast, dat ze de opleidingen tot erkend en volwaardig hypnotherapeut is gaan volgen.

    Door het beoefenen en zelf ondergaan van hypnotherapie heeft ze rust, kracht en passie gevonden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms vergeet dat ze überhaupt nog reuma heeft. Met haar positieve instelling en enthousiasme lijkt het voor mij soms alsof ze niet ziek is, maar als ik haar thuis zie, weet ik wel beter. Inmiddels heeft ze een bloeiende praktijk met zeven werknemers en meer dan honderden mensen van hun klachten afgeholpen.

    Ik weet niet waar ze de kracht vandaan haalt, maar ik vind het maar knap. Dankzij de constante positieve instelling, het blijven vechten, het vertrouwen en door dicht bij zichzelf te blijven, zijn er mooie dingen op haar pad gekomen; dingen die ze als accountmanager nooit had kunnen ervaren. Ondanks de pijn heeft ze een zware en moeilijke periode getransformeerd in het doel om anderen te helpen. En dat is iets om trots op te zijn.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply