Rate this post
 • Hoe ga je door?
  Rate this post

  Het overlijden van een naaste is een zwaar verlies. De uitvaart is geweest, al het geregel is klaar en je valt in een zogezegd ‘zwart gat’. Wat nu?

  Iedereen gaat anders om met rouw, maar uiteindelijk moeten we ons allemaal aanpassen aan een leven zonder degene die daar onderdeel van was. Hoe doe je dat?

  De veranderingen
  Wanneer je een geliefde verliest die eerder onderdeel van je dagelijks leven uitmaakte, kan het je leven omgooien wanneer deze persoon er niet meer is. Dit kan erg zwaar zijn. De relatie die je met de persoon had verdwijnt tenslotte niet; alleen de persoon zelf is weg. Dingen die je eerder samen deed, moet je nu alleen doen. Er zijn taken en verantwoordelijkheden die je ineens op je moet nemen. Je idee van de toekomst zal bijgesteld moeten worden. Hier moet je een weg in zien te vinden. Het is goed om een toekomst te bouwen waarin de overledene een plekje heeft, maar deze niet centraal staat. Een balans tussen liefde en doorgaan.

  Blijf betrokken
  Probeer na het overlijden betrokken te blijven bij wat er rondom het overlijden gebeurt. Door veel zelf te doen en actief bezig te zijn met de dood, ben je bezig met het actief verwerken van het overlijden. Dit kan je later helpen met het verwerkingsproces.

  Accepteer je emoties
  Het is heel normaal om verschillende emoties door te staan na het overlijden van een naaste. Krop deze emoties niet op en wees niet boos of teleurgesteld dat je ze voelt. Je kunt je best boos voelen als een naaste overlijdt, zeker als het plots is, maar ook teleurstelling en opluchting kunnen erbij horen. ‘Waarom zij wel en ik niet?’ ‘Waarom nu?’ Weet dat je deze emoties mág voelen; dat er geen juiste of verkeerde manier is om te rouwen. Praat erover met mensen die je vertrouwt en waar je je bij op je gemak voelt. Je zult merken dat het steeds gemakkelijker wordt om over te praten.

  Gun jezelf de tijd
  Niemand verwacht dat je na een week over de dood van een geliefde heen bent en verwacht dit ook niet van jezelf. Het is normaal dat je niet goed om weet te gaan met rouw. De dood van een naaste is niet iets kleins en zeker in het begin kan het lastig zijn om dit een plekje te geven. Stel niet te hoge eisen aan jezelf: stel eigenlijk helemaal geen eisen aan jezelf. Laat het rouwen gaan zoals het gaat en wees hierbij niet te streng voor jezelf.

  Een uitvaart op maat
  Een uitvaart is altijd een persoonlijke aangelegenheid, vinden Kimberly en Angela van In Memory Uitvaartverzorging. Er zijn bij een begrafenis of crematie dan ook geen standaardoplossingen die zij altijd toepassen, maar ze kijken altijd met nabestaanden hoe zij een uitvaart zo mooi en persoonlijk mogelijk kunnen maken. Of je een traditionele, moderne, religieuze of duurzame uitvaart wilt realiseren, Kimberly en Angela kennen de mogelijkheden. Zij staan je in deze moeilijk tijd graag bij om het precies vorm te geven zoals jij dat wilt.

  Wist je dit?
  Je houdt nooit echt op met rouwen, maar je leert ermee omgaan. Het is iets dat zal blijven terugkomen, maar in de loop van de tijd zal het gemakkelijker worden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply