Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hoe gaat het met je kind?
  Rate this post

  De JGZ is in Nederland al generaties lang een gewaardeerde helpdesk voor ouders. Nergens anders in de wereld hebben vaders en moeders zo’n laagdrempelige bron van informatie en hulp bij het opvoeden en opgroeien van hun kinderen.

  De meeste mensen kennen de JGZ, of jeugdgezondheidszorg, van het consultatiebureau. Het eerste consultatiebureau werd in 1901 door dokter Plantinga gestart in Den Haag. Anno nu gaan nog steeds duizenden baby’s en kinderen naar het consultatiebureau. In 1904 werd de eerste schoolarts aangesteld, die vooral gericht was op het voorkomen van besmettelijke ziektes door goede hygiëne. De JGZ is er nu voor kinderen vanaf de geboorte tot 18 jaar, en besteedt aandacht aan alles wat te maken heeft met de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het doel is om tijdig eventuele gezondheidsproblemen op te sporen, zodat kinderen kunnen worden geholpen voordat een probleem verergert.

  Rust, reinheid en regelmaat
  Vroeger kreeg je op het consultatiebureau instructie over hoe je je kind het beste kunt verzorgen en opvoeden. ­Tegenwoordig zijn de artsen en verpleegkundigen van de JGZ een vraagbaak waar je terecht kunt voor professioneel advies over de gezondheid, verzorging en opvoeding van je kind.

  Opgroeien en opvoeden gaat gelukkig meestal goed en zonder problemen. Toch gaat het niet altijd vanzelf. Soms kun je best een steuntje in de rug gebruiken. ­Daarvoor kun je bij de JGZ terecht.

  In gesprek met ouders
  Een consult bij de JGZ is geen routineonderzoek waarbij een standaard checklist afgewerkt wordt. Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor hun kind en bepalen dus ook zelf wat zij met de arts of jeugdverpleegkundige willen bespreken. Tegenwoordig hanteert de JGZ daarbij een aanpak die snel duidelijk maakt wat belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind, wat goed gaat en waar eventueel zorgen over zijn.

  Op de koffie
  Op een aantal locaties organiseert de JGZ Kids & Koffie bijeenkomsten voor ouders en hun kinderen tot 4 jaar. Onder het genot van een kop koffie kunnen ouders hier ervaringen uitwisselen, en er is een jeugdverpleegkundige aanwezig om tips te geven of vragen te beantwoorden. De kinderen kunnen ondertussen lekker met elkaar spelen.

  JGZ komt naar je toe
  In elke stad of dorp is een consultatiebureau. Het gezondheidsonderzoek bij oudere kinderen vindt plaats op school. Steeds vaker zijn er inloopspreekuren bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Gemakkelijk om even naar binnen te lopen.

  Heb je (medische) vragen of wil je advies over de verzorging of opvoeding van je kind? Tijdens onze inloopspreekuren kan je op het consultatiebureau terecht zonder afspraak. Waar en wanneer vind je op onze website: www.jgzzhw.nl.

  Je kunt ook bellen naar ons telefonisch spreekuur. Elke werkdag tussen 8.30 en 12.30 uur zit een verpleeg­kundige klaar om je vragen te beantwoorden. Bel hiervoor naar 088-0549999 (optie 2).

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply