Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Hoe hou je je staande in zo’n situatie?
    Rate this post

    De wereld staat op zijn kop als je te horen krijgt dat je kanker hebt. Mogelijk krijg je te maken met lichamelijke pijn, lijden en een afname van vitaliteit, met het innemen van andere posities en het maken van keuzes. Het toekomstperspectief is plotseling onzeker. Er kan sprake zijn van het doormaken van een existentiële crisis waarin je weer een weg moet vinden in een wereld die voorgoed veranderd is of lijkt. Gevoelens als onzekerheid en angst, maar ook boosheid en verdriet, machteloosheid en eenzaamheid kunnen in heftige mate opspelen.

    Ook voor de mensen om je heen heeft deze ziekte veel impact. Voor jou en die mensen is het heel belangrijk dat ieder zich gesteund en gedragen voelt. Het is voor iedereen een hele kunst om zich staande te houden als er zoveel gebeurt in je leven.

    De begeleiding van Visiemotion richt zich vooral op mensen die zelf of in hun directe omgeving te maken hebben (gehad) met kanker. En zoeken naar zingeving en hoe om te gaan met hun levenssituatie.
    Met haptotherapie (individueel) en mindfulness (individueel en in groepen) ondersteunt de praktijk jou in het omgaan met de vaak heftige emoties en gemoedsbewegingen in het ziekte-, herstel- of verwerkingsproces en wellicht met betrekking tot vragen om tot een hernieuwde betekenis­geving en zingeving van het leven te komen.
    Bij mindfulness leer je een gelijkmoedige, vriendelijke houding te ontwikkelen naar je eigen oordelen, irritaties of andere emoties die je werkelijkheid kleuren. Je leert om met vermoeidheid, pijn en spanning om te gaan.

    Bewuste keuzes tijdens en na kanker
    Mindfulness (meestal in groepen) helpt je systematisch stops in te bouwen. Zo sta je meer stil bij wat je ervaart en maakt daar bewuste keuzes in, in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op. Je gaat anders om met gedachtepatronen die somber en angstig maken. Zo zul je je minder geleefd voelen en kun je beter je grenzen bewaken.

    Aan de hand van de lichaamsverkenningen, ademmeditatie en bewegingsvormen leer je te luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft, waardoor je je beter kunt richten op dat wat je belangrijk vindt. Wellicht herken je bijvoorbeeld de neiging om je adem in te houden bij pijn, spanning of stress. De rustige bewegingsoefeningen helpen je op een zachte en zorgzame manier te werken aan je conditie.

    Haptotherapie richt zich op de beleving en betekenisgeving van jezelf en de ander. Tevens wordt gekeken hoe de ervaring zich als het ware vertaalt in je lichaam: hoe voelt het? Wat is de fysieke reactie? Je ontdekt wat in het (herstel)proces speelt in de cirkel van ‘denken, voelen en handelen / bewegen’ én wat de eigen mogelijkheden zijn, om daar begeleid mee in beweging te komen. Juist dat aanwezig zijn vanuit jezelf is nodig om je bewust te worden van de balans tussen draagkracht en draaglast. Dat kan nieuwe mogelijkheden geven voor ont-moeten.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply