Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hoe hou je het mantelzorgen vol?
  Rate this post

  Een mantelzorger cijfert zichzelf weg, rent en vliegt, regelt voor de ander. Stopt zijn eigen emoties weg. Draaft maar door… Want het moet. Je houdt van diegene, dus je kan niet anders. Als je het niet doet, stort alles in, niet beseffend dat als de mantelzorger instort dit ook gebeurt.

  Als coach kan ik helpen je eigen emoties niet langer weg te stoppen, maar er ruimte aan te geven wanneer je verdrietig bent, boos bent en je je onzeker of machteloos voelt. Dit onder ogen te zien en niet weg te stoppen levert ruimte in je hart en je hoofd. Negeer de vermoeidheid niet, maar vraag hulp als je het zelf niet ziet hoe je met meer energie alles kunt volhouden. Samen gaan we op zoek naar dat wat jou energie oplevert in plaats van kost.
  Samen kijken we wat jij nodig hebt. De een wil ruimte maken voor een half uurtje wandelen per dag. Een ander gaat een paar baantjes zwemmen en de derde vindt de rust en energie in meditatie. En misschien kun je een van de balletjes die je hooghoudt wel laten vallen om tijd voor jezelf te creëren.

  Zorgen voor een kankerpatiënt
  Kanker raakt niet alleen de patiënt, maar ook de partner en het gezin. Als patiënt heb je te maken met verlies van gezondheid, werk en relaties, verlies van vertrouwen in jezelf en angst voor de dood.
  Als partner van een kankerpatiënt kom je als vanzelf in de rol van mantelzorger. Ook jouw leven staat op zijn kop. Je krijgt te maken met verdriet, onzekerheid en angst voor verlies van je partner. Vaak beseft men pas veel later hoeveel tijd en energie het kost om ernaast te staan.
  Bovendien heb je te maken met onzekerheid: ‘is er nog wel een morgen?’. Je durft niet meer aan de toekomst te denken. Er is de machteloosheid; het gevoel dat je niets kunt. Allemaal dingen waar je vragen over kunt hebben, waar je wel eens over wil praten met iemand van buiten je eigen kring. Je wil een luisterend oor zonder dat mensen uit je omgeving hun eigen mening geven of met het eigen verdriet of de eigen ervaring op de proppen komt.

  Wandelen in de natuur
  De natuur kan helpen om meer rust en balans te ervaren tijdens heftige periodes. Dat is dan ook de reden dat ik graag de natuur intrek met cliënten. De natuur en de ­omgeving helpen in het proces om ruimte te creëren voor je eigen wensen; om inzicht te krijgen in wat jij nodig hebt om de combinatie van gezin, werk en extra zorg te kunnen volhouden.

  Ben je mantelzorger en lijkt het erop dat je dit een langere periode zult blijven, neem dan de tijd om voor jezelf te zorgen. Wat daarvoor nodig is, is voor iedereen verschillend. Als coach kan ik je helpen om te ontdekken hoe je dit kunt integreren in je, toch al overbelaste, leven.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply