fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Hoe kanker mij leerde mijn verlangen te leven

  Tot twee keer toe in mijn leven heb ik kanker gekregen. Beide keren ben ik door het oog van de naald gekropen.

  Het was het jaar 2000. Ik was net aan een nieuwe baan begonnen. Het was druk, ik had twee pubers die veel aandacht vroegen en een huwelijk dat niet goed was. Ik deed mee aan een onderzoek naar baarmoederhalskanker. De uitslag was negatief. Ik was pas 32 en bleek baarmoederhalskanker te hebben. Een operatie volgde. Gelukkig had ik geen uitzaaiingen en konden mijn baarmoeder en dertig klieren worden verwijderd. Herstel volgde. Een scheiding volgde. En ik ging leven zoals ik wilde leven. Ik ging een yogaopleiding volgen die me weer terugbracht bij mijn oorspronkelijke verlangen.

  Mijn nieuwe leven als alleenstaande, werkende moeder van twee pubers vroeg veel van me. Naast mijn baan in het onderwijs werkte ik als yogadocente in achterafzaaltjes in de avonduren. Op een kwade dag constateerde ik een knobbeltje in mijn rechterborst. Er was een schok. In 2005 bleek ik wéér kanker te hebben. Ik ging naar de huisarts, maar eigenlijk wilde ik niet meer. Ik was depressief; zag het leven niet meer zitten. Ik werd verwezen naar het ziekenhuis, waar ik terechtkwam bij de patholoog-anatoom. Hij zette de naald in de borst voor een punctie en zei: ‘En nu moet je de moed niet opgeven.’ En dat wilde ik juist wel. Ik voelde me waardeloos, afgewezen en leeg.

  Het was mijn vriendin, die zelf uitgezaaide borstkanker had, die voor me knokte. Zij praatte op me in. Met haar aan mijn zijde ging ik naar de operatie, ging ik naar chemo en als zij er niet was, waren er andere vriendinnen die meegingen. En bij elke persoon die meeging naar de chemo, kwam er meer liefde en vertrouwen. Hoe zieker ik werd, hoe meer ik voelde dat mensen voor me opengingen; dat ze me hielpen en steunden. De buurvrouw die de wc boende, de buurman die mijn auto repareerde. Voor het eerst in mijn leven ging ik werkelijk leven. Naarmate ik zieker was, herstelde mijn geest.

  Het is ook in het jaar 2005 waarin ik een definitieve keuze maakte om een prachtige yogastudio in mijn huis te laten bouwen. Ik had niets meer te verliezen en koos daarom voor mijn eigen weg. Kanker had me geleerd om te leven en dit leven in te richten zoals ik het wilde.

  Inmiddels heb ik mijn baan in het voortgezet onderwijs opgezegd. Ik heb een eigen yogacentrum, werk als coach, geef trainingen in mindfulness, zijnsoriëntatie en bewustzijn. Ik help mensen in hun proces naar ontspanning en zelfaanvaarding. Ik ben als trainer verbonden aan het Centrum voor Zijnsoriëntatie in Zeist en geef daar jaartrainingen aan beginnende coaches.

  Kanker heeft mij geleerd mijn verlangen te leven en ik geef deze boodschap graag vol liefde en toewijding door aan anderen.

  Yvonne Blonk

  Aanbod
  Yvonne biedt in het SiSu Centrum een uitgebreid pakket aan werkvormen aan:
  – Naast de reguliere yogalessen geeft ze Mindfulnessyoga. Dit zijn lessen met zachte oefeningen waarbij je weer contact maakt met je lichaam.
  – Door middel van diverse coachingtrajecten kan Yvonne je helpen om jezelf weer te hervinden:
  – Met ademhalingcoaching kun je je bewust worden van de helende werking van de ademhaling.
  – In een Zijnsgeoriënteerde coachingsessie helpt Yvonne je om de kracht in jezelf te vinden. Om weer vaste bodem te krijgen.
  – Relatiecoaching is ook mogelijk. Yvonne begeleidt stellen in het hervinden van zichzelf in de relatie.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply