Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Hoe moet ik hiermee omgaan?’

  Kanker heeft een enorme impact op jouw leven. Er gebeurt opeens van alles: een operatie, bestralingen, chemotherapie… Die gaan gepaard met allerlei lichamelijke ongemakken als vermoeidheid, kaalheid, verlies van conditie enzovoort. Ook geestelijk heeft het zijn weerslag op je: Je kunt emoties ervaren als verdriet, angst, boosheid. Met mindfulness leer je om hiermee om te gaan en aandacht te hebben voor dat wat er is.

  Wanneer je een ingrijpende ziekte als kanker hebt, overweldigt die je, en je bent je dan meestal niet bewust van de positieve dingen in het leven, die er toch wel zijn. Het is belangrijk om je ziekte een plekje te geven, zodat je verder kunt met je leven. Je hébt een ziekte, maar je bént niet je ziekte!

  Het hier en nu
  We reageren op bepaalde situaties vaak op dezelfde manier, en schakelen als het ware over op de automatische piloot. We krijgen negatieve gedachten over de toekomst, we gaan ons verzetten tegen de ziekte en de pijn, en dat levert spanningen op. Deze reactiepatronen zijn vaak niet goed voor je en veroorzaken juist wat je wilt voorkomen.
  Door middel van mindfulnessoefeningen, die voor het grootste deel bestaan uit meditatie, krijg je onder meer inzicht in je eigen gedachten en reacties.
  Met mindfulness leer je om andere keuzes te maken. Een belangrijk aspect is dat je leert meer in het hier en nu te zijn. Dat je accepteert wat er is. Dit betekent niet dat je niks doet, maar meer dat je het erkent. Hierdoor ontstaat er ruimte om te ontdekken dat er nog heel veel in je leven is wat wél goed is, en dat kan je helpen om te leren omgaan met deze ingrijpende ziekte en het een plek in je leven te geven.

  Trainingen
  De training wordt gegeven door mindfulnesstrainer en psycholoog Neeltje Stoop en bestaat uit bijeenkomsten die gedurende 8 weken plaatsvinden. Samen met een aantal anderen ga je aan de slag met de oefeningen. Vergoeding door de zorgverzekeraar is in veel gevallen mogelijk.

  Eerstvolgende training
  De eerstvolgende 8-weekse training start op vrijdagmiddag 26 oktober 2018. Data: 26 oktober, 2, 9, 16, 23 en 30 november, 7 en 14 december 2018. De stiltedag vindt plaats op zondag 2 december van 10.00 tot 15.00 uur.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply