Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hoe moet ik rondkomen, waar moet ik gaan wonen?
  Rate this post

  Het was geweldig nieuws dat onze zoons van zeventien en achttien waren ingeloot voor de studie die zij het liefst wilden volgen. Maar dat betekende wél dat zij het ouderlijk huis zouden verlaten voor een kamertje aan de andere kant van het land, hun ongelukkige ouders met een leegnestsyndroom achterlatend.

  Sommige vriendinnen waren jaloers op mij. Met hun jongere kinderen ging al hun aandacht naar de dagelijkse opvoeding. De relatie met hun partner kwam daardoor laag op hun prioriteitenlijstje te staan. En voor de relatie met mijn partner; daar had ik volgens hen nu wél alle tijd voor. Maar dat was nou net het probleem.

  Nu er ’s avonds geen levendige discussies meer waren over hoe laat er thuisgekomen mocht worden, en het niet meer nodig was dat er woordjes en Duitse naamvallen moesten worden overhoord, merkte ik dat mijn partner en ik elkaar niet meer zoveel te vertellen hadden. Ik keek uit naar de weekenden waarin de jongens met hun vieze was zouden terugkomen. Dan was er tenminste weer wat reuring in de tent. Ook mijn man liet merken dat hij moest wennen aan de verandering: hij stortte zich op zijn nieuwe hobby’s, waar hij hele avonden mee bezig was.

  Allebei zagen we in dat de een te lange tijd op de kinderen hadden geleund, waardoor ons vlammetje langzaam was gaan doven. Mijn man gaf toe dat hij weliswaar van mij hield, maar geen gezamenlijke toekomst meer voor ons zag. Hier stond ik precies hetzelfde in, maar van de angst omtrent de praktische en financiële gevolgen van het scheiden kreeg ik het Spaans benauwd. Mijn man is sinds de geboorte van de kinderen altijd de kostwinner geweest van het gezin geweest. Ik deed weleens wat freelance klussen als schrijver, maar daar zou ik nooit alleen van kunnen rondkomen. Waar zou ik na de scheiding moeten gaan wonen? Hoe zou ik kunnen rondkomen?

  – Miranda (54)

  Expert aan het woord
  ‘In mijn praktijk zie ik wel vaker stellen waarbij een partner de kostwinner is, en de ander geen of een laag inkomen heeft. Zo kan het dus gebeuren dat je na de scheiding zonder inkomen zit. Ik kijk samen met jullie naar jullie woning, de hypotheek en de saldi van de betaal- en spaarrekeningen, waarna we een verdeling zullen vaststellen. Uiteraard kan ik jullie ook helpen bij het maken van (partner)alimentatieberekeningen. Afhankelijk van jullie situatie zoeken we samen naar de (fiscaal) beste manier, waardoor er een nieuw begin voor jullie allebei mogelijk is. Ik begeleid jullie bij het maken van gemeenschappelijke afspraken, die recht doen aan de wensen van betrokkenen. Net zoals bij Miranda en haar ex-man. Zij hebben namelijk, onder mijn begeleiding, inmiddels goede afspraken kunnen maken, en zij gaan allebei een goed geregelde toekomst tegemoet.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply