fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Hoe negatieve emoties klachten kunnen veroorzaken

  E-motie is Energie in beweging (motie). Een emotie is als een soort golf die je lichaam en geest overspoelt. Als je deze onderdrukt, of niet goed verwerkt, wordt de golf als het ware halverwege gestopt en wordt de energie opgeslagen / vastgezet in je lichaam, en dat kan zorgen voor diverse klachten.

  We ervaren emoties met ons lichaam en duiden ze met ons denken. Elke emotie heeft zijn effect op het lichaam. ­Intuïtief weten we dit wel. Dit gebruiken we zelfs ook wel in onze taal, bijvoorbeeld ‘trillen van woede’ of ‘verlamd zijn van schrik’. Toch denken we bij emoties vaak dat ze in ons hoofd zitten. Met onze gedachten geven we een betekenis aan de emotie die we ervaren in ons lichaam.

  Als praten niet helpt
  Vaak wordt bij emotionele problemen geprobeerd met gesprekstherapie de gedachten te veranderen. Maar soms is dat niet voldoende. Emoties worden namelijk niet alleen door je gedachten beïnvloed, maar ook door een ander deel van je hersenen. Dit deel van de hersenen staat meer in verbinding met het lichaam dan met het rationele denken. Daarom kan een lichaamsgerichte benadering zoals massagetherapie heel zinvol zijn.

  Twee stel hersenen
  Voor het functioneren als mens hebben we twee stel ­hersenen: het cognitieve en het emotionele brein. Het cognitieve brein (neocortex) is het bewuste, rationele brein. Dit is het gedeelte waarmee we denken, redeneren en ook waar onze taal zich bevindt.
  Het emotionele brein (limbisch systeem) ligt dieper in de hersenen en vormt een soort eigen hersenstelsel binnen de hersenen. Het beheerst ons gevoel, humeur, gedrag, bloeddruk, ons immuunsysteem; kortom alles wat met ons welbevinden te maken heeft.

  Emoties: grondleggers van blokkades
  Je lichaam reageert heel direct op negatieve emoties. Vooral de spieren in je gezicht en je nek en schouders spannen zich vaak direct aan. Als de emotie onderdrukt wordt, blijft er vaak spanning hangen in de spieren. De emotie wordt dan letterlijk opgeslagen in het lichaam.
  Op langere termijn kan dit leiden tot pijnklachten en triggerpoints (spierknopen), en de spieren kunnen zelfs verkorten. Daarnaast vermindert ook de bloedsomloop, waardoor de zuurstoftoevoer en de afvoer van afvalstoffen verslechtert.
  Duidelijk is dat emoties lichamelijke functies kunnen beïnvloeden, zoals hartslag, bloeddruk, ademhaling, transpiratie, slaappatronen en spijsvertering. Onderdrukte emoties kunnen dus aan de basis liggen van onverklaarbare lichamelijke klachten.

  Shiatsu, massage en EFT
  Met shiatsu en massage wordt via het lichaam het emotionele brein bereikt. Niet alleen de (pijnlijke) spieren en het lichaam zelf worden behandeld, maar het hele systeem wordt in ontspanning gebracht. Dit maakt het mogelijk om onderdrukte emoties alsnog te verwerken. Soms kun je hierdoor even van slag raken, maar uiteindelijk geeft het vaak een heel opgelucht gevoel.
  Daarnaast gebruik ik bij emoties waarvan je je bewust bent ook EFT (Emotional Freedom Techniques). Bij EFT worden bepaalde punten op het lichaam aangetikt, terwijl je de emotie erkent en accepteert zoals die is. Via deze techniek verandert zowel de gedachte over de emotie als de emotie zelf. Je kunt dit daarna zelf herhaaldelijk toepassen wanneer het nodig is.

  Over Manuele praktijk Anna
  Manuele praktijk Anna is een professionele praktijk in Drachtstercompagnie waar je terecht kunt voor de ­behandeling van diverse klachten, zoals hoofdpijn, rugpijn of slapeloosheid. De behandelingen werken stressverlagend, helpen tegen pijn en ondersteunen je algemene gezondheid. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen vanuit het aanvullende pakket.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply