Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hoe overleef je een scheiding?
  Rate this post

  Een scheiding betekent verandering en dat veroorzaakt nogal eens onrust of chaos, dus structuur en energie zijn van groot belang in deze periode. Zorg daarom goed voor jezelf, eet gezond, slaap genoeg, zorg voor voldoende beweging en ontspanning. Wanneer je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed zorgen voor je kinderen, die jou juist nu zo hard nodig hebben. Laat je tranen af en toe de vrije loop, maar raap jezelf ook weer bij elkaar, zoek afleiding en ga wat leuks doen. Probeer de positieve kanten van het leven te zien en geniet van de kleine dingen.

  Waar men vaak niet op voorbereid is, is dat tijdens een scheiding vriendschappen onder druk kunnen komen te staan, verloren gaan of veranderen, maar zich ook kunnen verdiepen. Het wordt in ieder geval duidelijk wie je echte vrienden zijn. Zorg dat je 1 of 2 vertrouwenspersonen hebt bij wie je je hart kunt luchten, maar houd het verder, en zeker bij gezamenlijke vrienden, positief. Vaak is voor anderen jullie scheiding ook ingewikkeld.
  Wanneer je veel behoefte hebt om te praten over je scheiding, kun je ook via internet lotgenoten vinden.

  Goed contact met je ex-partner
  Tel tot 10 of tot zover als nodig is, maar praat nooit ofte nimmer in negatieve bewoordingen over je ex-partner tegen jullie kinderen of waar ze bij zijn, hoe kwaad of gekwetst je je ook voelt. Jullie blijven samen ouders, dus blijf neutraal, want kinderen willen altijd loyaal zijn naar hun beide ouders en willen geen partij kiezen.
  Wanneer een van beide ex-partners nog erg emotioneel is of snel uit zijn slof schiet, maak dan passende afspraken over jullie manier van communiceren. Vaak helpt het om (tijdelijk) per e-mail te communiceren of juist bijvoorbeeld wekelijks een belafspraak te maken. Help jezelf en elkaar door daar een werkbare manier voor te vinden. Ook na de scheiding zul je met elkaar dingen moeten bespreken of oplossen, dus een goed contact met je ex-partner is voor iedereen van groot belang.

  Duurzame afspraken
  Afspraken zijn alleen houdbaar wanneer beide partijen achter deze afspraken staan. Laat je goed voorlichten, schakel deskundig advies in en neem de tijd om over de gevolgen na te denken. Samen in overleg tot afspraken en regelingen komen voorkomt dat je in een rechtszaal lijnrecht tegenover elkaar komt te staan en de gevolgen van de scheiding uit handen geeft. Bovendien scheelt het in de meeste gevallen veel tijd en geld. Een mediator helpt jullie om de gevolgen van de scheiding te bespreken, te overzien en te kunnen regelen. Zo kunnen jullie tot duurzame afspraken komen die zoveel als mogelijk recht doen aan elkaars belangen.

  Oplossingen vinden
  Ik ondersteun partijen om, met respect voor eventueel verschillende inzichten, oplossingen te vinden of te creëren. Alle aspecten zullen stap voor stap aan bod komen. Op die manier kunnen toekomstbestendige beslissingen en afspraken worden gemaakt, kunnen jullie verder en de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

  Bij Auxilian kun je naast scheidingsmediation ook terecht voor familiemediation, arbeidsmediation en zakelijke mediation.

  Scarlett van den Broeke
  MfN-registermediator

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply