Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hoe kan een paard je helpen?
  Rate this post

  Als ik mensen vertel dat ik samen met mijn paard mensen help om antwoord te vinden op hun coachvraag, vindt iedereen dat interessant, maar vaak ook een beetje eng – want paarden zijn groot, imposant, sterk. Ik vind het verstandig om daar inderdaad bij stil te staan en rekening mee te houden. Het is niet niks als een paard van ruim 500 kg besluit dat het iets anders wil dan jij.

  Als coach probeer ik samen met de coachee uit te vinden waarom dit paard vindt dat jij iets anders moet doen. Dat wil het namelijk niet zomaar! Paarden hebben de gave om aan te voelen en uit jouw (onbewuste) gedrag te lezen wat er aan de hand is. Zij hebben geen boodschap aan ­‘sociaal verantwoorde’ reacties, kijken dwars door verdedigingsmechanismen heen, zien je twijfel, verdriet of boosheid en reageren daarop, eerlijk en zonder eigen agenda.

  Carrière-switch
  Een voorbeeld: mijn coachee heeft besloten om een carrière-switch te maken. Ze wil zzp’er worden. Maar ze aarzelt, durft haar baan niet op te zeggen. Onderhand heeft ze echter zoveel werk als zzp’er dat het niet meer te combineren is met haar baan. Maar waarom durft ze niet? Heeft ze anders nooit last van!
  We staan in de coachruimte, een zandbak van zo’n 15 x 15 m. Ik vraag haar om met wat hulpmiddelen haar situatie uit te beelden. Ze legt een balk neer als haar einddoel (fulltime zzp’er) en haar huidige situatie: een rommeltje, ­beklemmend gevoel, geen structuur. Als ik vraag wat ze wil, zegt ze overzicht om gemakkelijk naar haar doel te kunnen. Ze ruimt wat op en meteen wordt alles een stuk duidelijker en krijgt ze een aantal belangrijke inzichten.

  Ten slotte heb ik nog wat kaarten met kernwoorden bij me en ik vraag haar om er twee te pakken, zonder naar de tekst te kijken. Ze legt er één in haar huidige situatie en één bij haar eindbestemming. Op mijn vraag met welke ze een bijzondere binding voelt, wijst ze op die bij de eindbestemming, maar Nova, ons coachpaard, wordt nu actief en begint te bijten en likken naar de kaart in de huidige situatie. Als mijn coachee die omdraait, staat er ‘Veiligheid’. Ik zie dat het woord binnenkomt bij haar: dat is inderdaad de belangrijkste reden waarom ze zo twijfelt. We bespreken het uitgebreid. En Nova blijft zich ermee bemoeien, tot mijn coachee zegt dat ze haar keus gemaakt heeft.

  Toen ik haar een paar weken later sprak, vertelde mijn coachee dat ze met ingang van het nieuwe jaar haar ontslag had genomen. Intussen werkt ze fulltime als zzp’er en heeft ze het zó druk, dat ze tijd te kort komt!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply