fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Hoe je prima kunt lezen met dyslexie

  Je kent vast wel het gevoel dat als je iets leuks doet, de tijd voorbij vliegt, of je doet iets wat je vervelend vindt en je denkt dat je al een uur bezig bent. In werkelijkheid zijn het tien minuten. Dat is hoe je gevoel van tijd verandert als je gedesoriënteerd bent. Dit artikel gaat onder andere over desoriëntatie en hoe dit voor dyslecten dagelijkse praktijk is. Het bewustwordingsproces wanneer je gedesoriënteerd bent én wat je kunt doen om weer te oriënteren is dé sleutel om dyslexie tegen te gaan.

  Desoriëntatie’ betekent dat je in een staat van verwarring bent. Desoriëntatie wordt veroorzaakt door emotie en kan kort of langdurend zijn. Door desoriëntatie verandert het gezichtsvermogen, gehoor, evenwicht, balans en gevoel voor tijd. Om ervoor te zorgen dat de zintuigen allemaal op elkaar zijn afgestemd, leren we iedereen die de Davis® methode gebruikt te oriënteren. Denk maar eens aan een taart. Hoe ziet hij eruit? Zie je ‘m ook voor je als je je ogen dicht doet? Dat stukje in je geest dat het beeld van die taart ziet met je ogen dicht, noem ik het ‘verbeeldingsoog’. Door te leren hoe je dit verbeeldingsoog kunt gebruiken bij het lezen van teksten, ervaart iedereen die ik tot nu toe heb begeleid meer rust en kalmte in het hoofd en het lijf.

  Ontspanning
  Naast oriënteren is ontspanning erg belangrijk. Ontspannen begint bij de ademhaling. Ik merk het weleens bij mezelf als mijn adem hoog zit; dan ben ik minder ontspannen. Des te dieper je ademhaling is, des te beter je je kunt ontspannen en meer bewust wordt van je lijf. Waarom is ontspanning zo belangrijk? Ontspanning heeft invloed op de hersenen. Alle informatie die je leert, wordt opgeslagen in de hersenen; om precies te zijn in de prefrontale cortex, waar ook je geheugen zit. Als je ontspannen bent, kun je bij alle spellingsregels, grammatica, betekenis van woorden enzovoort. Ben je niet ontspannen, dan kun je niet bij de informatie. Het toverwoord is… ‘ontspanning’. Hoe ontspan je? Het begint bij ademen.

  Energie
  Tot slot is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je de energie in je lijf aanpast aan de dingen die je doet. Dus als je buiten gaat voetballen, moet je energie omhoog om achter de bal aan te kunnen rennen en misschien wel te scoren. Maar als je met dezelfde energie van het voetballen een dictee gaat maken, denk je dat dit gaat lukken? Bewustwording van hoe je je energie aanpast is ontzettend belangrijk.

  Samengevat heb je zowel oriëntatie, ontspanning en aanpassing van je energie nodig om je dyslexie aan te pakken. Deze drie ‘gereedschappen’ komen altijd aan bod in een Davis® traject. Daarnaast wordt het programma op maat aangeboden, zodat we aan de slag kunnen met jouw uitdagingen.

  Meer weten over mijn aanpak? Ga naar mijn website www.brainart.nl en neem contact met me op voor een gratis verkennend gesprek.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply