Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
 • Hoe raak (en blijf) ik gemotiveerd om te sporten?
  4/4 - (1 stemmen)

  Motivatie draait om de vraag ‘Waarom doen mensen wat ze doen?’. Waarom sport jij? Veel mensen noemen hun gezondheid als belangrijkste argument. En terecht, want wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat mensen die meer bewegen dan de aanbevolen 150 minuten per week, 35 procent minder kans hebben om vroegtijdig te sterven.

  Toch vinden we het vaak moeilijk om het sporten vol te houden. Blijkbaar hebben we meer motivatie nodig dan alleen het gegeven dat je langer leeft door regelmatig te bewegen en die motivatie dient zich helaas niet altijd op een presenteerblaadje aan…

  We maken onderscheid tussen verschillende vormen van motivatie. Bij intrinsieke motivatie komt de motivatie uit jezelf. Je beleeft bijvoorbeeld plezier aan het sporten. Of je wilt beter worden in je sport en je eigen lat verleggen. Het sporten zélf geeft je een beter gevoel. Wie op deze manier gemotiveerd is, zal het sporten relatief lang volhouden.

  Aan de andere kant hebben we extrinsieke motivatie, die ontstaat door een externe bron. Elementen van buitenaf vormen de drijfveer om te sporten, zoals je partner die vindt dat je moet afvallen, of een beloning. Bijvoorbeeld: ‘Als ik sport, dan kan ik vanavond een extra biertje drinken.’ Of: ‘Als ik sport, kan ik aankomende zomer een bikini aan.’ Als de externe elementen die voor de motivatie zorgen worden weggenomen, verdwijnt daarmee vaak ook de stimulans om te bewegen. Zodra de temperatuur na de zomer bijvoorbeeld weer onder de 20 graden komt, verruil je je bikini voor je slobbertrui en lijkt sporten onbelangrijk.

  Motivational checklist
  Wil je gemakkelijk en snel jouw doelstelling vaststellen en jouw motivatie ontdekken? Download de gratis Motivational Checklist via www.orangewellnessclub.nl/actueel. Die helpt je om gemotiveerd te raken én te blijven.

  Vind jouw stimulans
  Het mooiste zou zijn als je ervoor kunt zorgen dat je intrinsiek gemotiveerd raakt; dat jouw motivatie van binnenuit komt. Dat is heel persoonlijk en soms een zoektocht. Vind datgene wat voor jou een stimulans is. Bijvoorbeeld:
  – Van sporten word je sterker en dat geeft je meer zelfvertrouwen.
  – Een goede conditie maakt je vitaler, waardoor je lekker met je (klein)kinderen kunt voetballen en optimaal van het leven kunt genieten.
  – Nieuwe kleren kopen is leuker als je je prettig voelt.
  Ga daarna op zoek naar een sport of groepsles die bij jou past en die je oprecht leuk vindt om te doen. Kijk wat bij je lifestyle past. Als je normaal gesproken nooit sport, is het niet realistisch om van de ene op de andere dag drie keer in de week te sporten. Tenzij je plotseling ontdekt dat je ­ontzettend gelukkig wordt van een dagelijkse work-out. Dan houden we je natuurlijk niet tegen…

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply