Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Hoe stresslozer, hoe beter!
    Rate this post

    Tips tegen stress
    Maar wat kun je aan de stress en vermoeidheid van je kind doen?
    • Maak met je kind een weekplanning en bekijk samen waar rust ingebouwd kan worden. Tot hoe laat gaat hij/zij naar school, wat wordt er na schooltijd gedaan aan sport / hobby’s en huiswerk en hoeveel vrije tijd blijft er over? Hoe laat gaat je kind naar bed en hoeveel tijd besteden jullie echt samen?
    • Plan rustmomenten in en maak keuzes. Per dag heeft je kind echt wel een uur voor zichzelf nodig om te ontladen en te ontspannen.
    • Leer je kind ontspanningsoefeningen aan of ga met je kind naar kinderyoga. Soms kan dit ook samen (ouder-en-kindyoga).
    • Zorg ervoor dat je kind voldoende lichaamsbeweging krijgt: 20 minuten per dag en het liefst buiten. Ik zeg altijd maar: ‘Lekker in de buitenlucht geeft lucht en ruimte in je hoofd.’
    • Doe samen leuke dingen: een boswandeling maken en allerlei dingen zoeken in de natuur, een speurtocht uitzetten en lopen, een film kijken, een gebakje eten in de stad, samen een cake bakken, elkaar verrassen met een klein cadeautje, een dagje uit plannen, naar het zwembad, of gewoon lekker hangen op de bank.

    Een normale donderdagmiddag. Je kind komt uit school en ploft op de bank. Hij oogt moe. Na een glas drinken en wat fruit is het tijd om naar de wekelijkse sporttraining te gaan. Net voor het eten komt hij thuis en gooit zijn tas in de hoek van de keuken. Na het eten moet er nog topografie geleerd worden. ’t Gezucht en gekreun is niet van de lucht. ‘Ik wil niks doen’, gromt hij. En zo gaat het nu al twee weken. Je kind klaagt over van alles en nog wat en lijkt oververmoeid en heeft stress.

    Logisch? Ja, ik denk van wel. Want kinderen staan steeds meer onder druk. Ze willen goed zijn op school (voor zichzelf, hun ouders en/of voor hun leraren), beoefenen een hobby en/of sport en spreken af met vrienden. Daarnaast zij n er kinderen die problemen hebben thuis (geldzorgen, scheiding enzovoort). En als laatste punt kunnen we noemen dat de wereld vol is met tv, computers en mobiele telefoons. Er zijn veel meer invloeden dan 30 jaar geleden, en onze hersenen kunnen dat niet goed aan. Die hebben eeuwen nodig om aan te passen aan die snel veranderende wereld met veel prikkels.
    Mocht je kind ook nog puber zijn, dan komt er nog bij dat het puberbrein niet goed kan multitasken en dus niet goed kan omgaan met al die verschillende taken en prikkels.

    De gevaren van stress
    Dus het is logisch dat kinderen meer stress en de daarbij komende vermoeidheid ervaren. Stress is een gezonde reactie op gevaar. Maar als het te lang duurt en te intens is, kan ’t problematisch worden. Hoofdpijn, buikpijn en braken kunnen volgen. Sommige kinderen krijgen ook concentratie­problemen, dus worden schoolprestaties zwakker.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply