Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Hoe vertel je het aan je kind?

  Tevreden zat ik die morgen bij te komen van een mooie uitvaart. Daar ging mijn telefoon. Een jonge vriendin belde. Haar zoontje van 4 jaar begon vanmiddag spontaan te huilen, kroop op haar schoot en snikte het uit. ‘Mamma’, huilde hij met grote uithalen, ‘ik wil niet dat jij doodgaat.’

  Ontroostbaar was hij, wat ze ook zei of deed. Ze had zich afgevraagd wat de aanleiding kon zijn. Ze wist geen enkele reden hiertoe. ‘Misschien iets op school?’ vroeg ik me hardop af. ‘Een opa of oma, of wellicht zelfs een huisdier van een klasgenootje?’ Ze vroeg wat ze kon doen om hem te helpen. Dat wist ik meteen. ‘Ik leen je het TranenTasje’, stelde ik haar gerust. En ik zocht wat boekjes bij elkaar, van ‘Oma Pluis’, van ‘Kikker en het vogeltje’, ‘Mijn opa viert vakantie in de hemel’ en nog een paar. Ik heb deze met een knuffel, stiften, een kleurplaat en meer in een TranenTasje gedaan. Natuurlijk deed ik ook het begeleidende boekje met tips erbij. Zo kunnen de ouders zelf bepalen wat en hoe ze dat met hun kind bespreken, met bekende plaatjes en stripfiguren erbij. Op school bleek later een groepsgesprek te zijn geweest naar aanleiding van een dood hondje.

  De dood. Niet gemakkelijk om over te praten. En helemaal niet met kinderen. Als je thuis nooit praat over het feit dat mensen om je heen kunnen overlijden, hoe leg je dan uit dat oma plotseling is gestorven? Dat ze nooit meer komt spelen, je niet meer kan voorlezen als je gaat slapen? In alle hectiek van een overlijden is er vaak te weinig aandacht voor de kinderen. Dat is geen verwijt naar ouders of verzorgers: zij hebben zelf verdriet en de kinderen schieten er dan onbedoeld bij in. Ik heb dit vaak ervaren en heb daarom de projecten ‘TranenTas’ en ‘TranenTasje’ ontwikkeld. Deze worden verhuurd aan gezinnen en scholen, die in een veilige omgeving uitleg kunnen geven over dit moeilijke onderwerp. Ze zijn aangepast aan hun persoonlijkheid en leeftijd, van 2 tot 15 jaar. Kijk maar eens op www.kinderen-en-uitvaart.nl voor meer informatie.

  Siska Caneel

  Hoe kun je een kind betrekken bij een uitvaart?
  Het is volgens mij goed om kinderen bij het afscheid en de uitvaart te betrekken. Ze kunnen (mits goed begeleid) meer aan dan we denken. Praat met je kind: wat wil het zelf? Leg eerlijk uit wat er gaat gebeuren; dan voelen ze zich serieus genomen met hun verdriet. Laat ze afscheid nemen van de overledene. Misschien willen ze iets aan de overledene meegeven, zoals een tekening, een brief, een knuffeltje of een foto of bloemetje. Geef ze, als ze dat willen, een taak bij de ceremonie. Ze kunnen een kaarsje aansteken, een bloemetje leggen, een gedichtje opzeggen of bedankkaartjes uitdelen. Tijdens de condoleance kunnen ze tekenen, kleuren of een steentje ter herinnering maken. En vergeet niet om met de kinderen na te praten over hoe het was. Leen een TranenTasje of vraag bij ons een boekenlijstje, aangepast aan hun leeftijd en denkwijze. Geef ze het gevoel dat ze erbij horen; dat hun aanwezigheid ook belangrijk is. Niets moet, veel kan.

  Als een geboortekaartje een rouwkaart wordt…
  Iets waar je niet aan wilde denken maar wat jou nu toch overkomt: je baby, waar je zo naar verlangde, is geboren, maar het gaat niet goed. Je kindje redt het niet. En nu opeens is alles weg, leeg… Je kind, een stuk van je toekomst, is je ontnomen. Of je kindje was al een tijdje ziek en sterft. Er zijn helaas meerdere oorzaken te noemen voor het overlijden van een kind. Een vreselijke gebeurtenis, voor de ouders, de broertjes en zusjes, de grootouders, vriendjes en andere naasten.
  Nu moet je beslissingen nemen waar je nog nooit aan hebt gedacht. Wil je thuis afscheid van je kindje nemen, het nog even verzorgen, knuffelen? Dat kan. En kies je een mandje of een kistje voor de uitvaart? Bloemen, muziek, een slaapliedje? Met onze begeleiding is er tijd en rust. Samen met jullie zorgen we voor een mooie uitvaart. Een herinnering waarmee je straks verder kunt.

  Over Siska Caneel Uitvaartverzorging
  Siska Caneel Uitvaartverzorging bestaat sinds 2005 en is een kleine uitvaartonderneming voor Arnhem en omgeving. De onderneming werkt voor alle verzekeraars. Je bent altijd vrij om een uitvaartonderneming te kiezen waarbij je je prettig voelt. Je geeft jouw wensen aan in jouw eigen uitvaartdraaiboek en biedt nabestaanden daarmee een handvat voor het regelen van je latere uitvaart.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply