Rate this post
 • Hoe voorkom je spierpijn?
  Rate this post

  Spierpijn. Je bent naar sportschool Amersfoort en je hebt flinke spierpijn. Het voelt als een scherpe pijn in je spieren. Het liefste wil je dit voorkomen, maar hoe doe je dit precies? Lees snel verder en kom meer te weten over spierpijn en het voorkomen hiervan!

  Hoe ontstaat spierpijn?

  Spierpijn krijg je wanneer er een ophoping van afvalstoffen in je lichaam ontstaat. Hierbij is het vooral een ophoping van melkzuur. Doordat dit gebeurt, ervaar je een vervelend gevoel. Dit gevoel kan pijn, kramp en een stijf gevoel in je lichaam zijn. Binnen spierpijn zijn er verschillende soorten. Zo heb je acute spierpijn, spierpijn door kneuzing of scheuring en verlate spierpijn. Elke spierpijn komt dus door iets anders en op een ander moment.

  Spierpijn voorkomen door warming-up en cooling down

  Het fijnste is om ervoor te zorgen dat je helemaal geen spierpijn krijgt. Een van de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je spierpijn voorkomt is een warming-up en cooling-down doen. Door de warming-up zorg je ervoor dat je spieren alvast wat loskomen en warm worden. Hierdoor gaan je spieren van rust- in een actieve stand. Bij de cooling-down creëer je weer het omgekeerde effect. Zo gaat je lichaam niet, zoals bij een warming-up, in de actieve stand, maar koelt je lichaam juist weer wat af. Hierdoor gaan je spieren weer naar een ruststand.

  Voorkom spierpijn door beweging

  Regelmatig bewegen kan erg goed helpen bij het voorkomen van spierpijn. Je moet hierbij er wel opletten dat je je spieren niet overbelast. Wanneer je spierpijn ervaart moet je je spieren goed rust geven, zodat ze kunnen herstellen. Wanneer je gaat sporten met spierpijn zal je je spieren dus belasten. Voor een keer is dit niet erg, maar wanneer dit vaker gebeurt zal je lichaam overbelast worden.

  Helpt een warme douche of bad?

  Om spierpijn te voorkomen kan een warme douche of bad erg goed helpen. Doordat het water warm is, zorg je ervoor dat je spieren ook opgewarmd worden. Hierdoor zal je bloedsomloop extra gestimuleerd worden, waardoor je spieren soepel blijven. De spieren worden als het ware gestimuleerd, waardoor de pijn snel af zal nemen. Ook een massage kan daarnaast veel goed doen. Hierbij wordt de bloedsomloop ook erg gestimuleerd. Dit is en een heel fijn gevoel, maar haalt daarnaast ook nog eens de spierpijn weg.

  Voeding zoals eiwitten helpen tegen spierpijn?

  Tijdens het sporten moet je lichaam hard aan het werk. Je spieren worden aan de gang gezet. Je lichaam raakt ook uitgeput. Dit is natuurlijk niet gek, want hij is ook flink aan het werk. Om je lichaam er weer een beetje bovenop te helpen, kun je dit doen door middel van voeding. Zo zorgen eiwitten ervoor dat je spieren sterk en gezond blijven. De spierpijn zal ook meer afnemen. Je kunt eiwitten op verschillende manieren uit voeding halen. Zo kun je ervoor kiezen de eiwitten uit ei te halen. Maar er zitten ook eiwitten in kip, kalkoen, biefstuk, vis, kwark en shakes. Meerdere mogelijkheden dus. En hoe fijn is het dat je door lekkere voeding je spierpijn tegen kan gaan.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply