Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hoe wil je dat je uitvaart eruitziet?
  Rate this post

  Als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt, is er gelukkig een kans dat je geneest. Maar soms is die kans op genezing er niet of niet meer en word je geconfronteerd met een naderend einde. Vaak staan mensen nog midden in het leven. Ze zijn getrouwd, wonen samen, hebben kinderen, familie, vrienden, werk… En deze mensen blijven straks achter.

  Op zo’n moment staat de wereld op zijn kop, maar moet er ook heel veel geregeld worden. Vaak zullen mensen dit met hun partner en/of kinderen bespreken. Dat zullen moeilijke gesprekken zijn. Een dierbare gaat sterven en hoe bespreek je met hem of haar het naderende einde? Hoe bespreek je je eigen sterven?

  Maar hoe moeilijk het ook is: het is zó belangrijk. Het is vaak zo dat, als mensen dit proces aangaan met elkaar, hen dit ook nader tot elkaar brengt. De mens die gaat sterven bereidt zich voor, samen met zijn of haar geliefden. Dit kan helpen bij het stervensproces, maar ook later bij het rouwproces.

  Mogelijkheden bespreken
  Sommige mensen zijn heel goed in staat om hun eigen uitvaart vorm te geven. Maar ook dan kunnen ze hulp gebruiken om bepaalde zaken te laten vastleggen of om een indicatie van de kosten te krijgen. Andere mensen zijn hiertoe niet in staat. Soms hebben zij geen idee van de mogelijkheden en willen zij daarover geïnformeerd worden. Of zij zijn niet in staat om in deze emotioneel zware periode het naderende einde en de uitvaart met elkaar te bespreken. En helemaal moeilijk is het als mensen er alleen voor staan, want wie zorgt er dan dat de uitvaart volgens hun wensen gaat verlopen?

  Vertrouwensband
  ‘Wij werken al jaren met de uitspraak ‘Frisse kijk, vertrouwd gevoel’. Dat geeft niet alleen ons een goed gevoel; ook de nabestaanden voor wie wij een uitvaart mochten regelen.’ Aan het woord is Henny Ebbinge, uitvaartverzorger van Uitvaartzorg Assen. Zij al sinds begin jaren negentig werkzaam in de uitvaartverzorging in Assen en omgeving. ‘Wanneer je al zó lang in dit werk bezig mag zijn, bewijst dit wel dat je een vertrouwensband hebt opgebouwd met vele families.’ Dat geldt ook voor haar collega van Uitvaartzorg Assen, Rijnder Huizinga, die al een paar jaar eerder in dezelfde regio in de uitvaartzorg begon. ‘Ook wanneer je al jaren bezig bent, moet je zorgen dat je met alle ontwikkelingen op de hoogte blijft, zodat je de uitspraak ‘Frisse kijk’ ook kunt blijven waarmaken. Hierdoor kun je heel veel wensen van de familie werkelijkheid laten worden.’ ‘Een vertrouwd gevoel’ is een van de pijlers waarop Uitvaartzorg Assen bezig is in dit werk. ‘Dat vertrouwen kun je winnen door open en transparant te werken. Door duidelijk te zijn over de kosten van een uitvaart. Wanneer de uitvaart besproken is, maken wij zo snel mogelijk een kostenbegroting die met de familie wordt doorgenomen.’

  Bij ons bestaat ook de mogelijkheid om u in te schrijven in ons register. Hierbij betaalt u éénmalig € 5,- per adres en krijgt u bij een volledig door Uitvaartzorg Assen verzorgde uitvaart een tegemoetkoming in de kosten van € 250,-.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply