Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Hoe word je gezonder oud?
    Rate this post

    ‘Gezonder ouder worden’ is hét thema van dit moment. Hoe word je nu gezond ouder? In Nederland zijn we er voornamelijk op gericht om symptomen van klachten te bestrijden. We behandelen de gevolgen zonder naar de oor­zaken te kijken. Veel mensen lopen daardoor met onbegrepen klachten rond.

    Wereldwijd is er nu een stroming gaande vanuit Nederland, die de Wereldgezondheidsorganisatie een nieuwe richting wil gaan geven: ‘Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’. Dit houdt in dat een ieder verantwoordelijk wordt voor zijn of haar lichaam met of zonder chronische ziekte. Wij noemen dit ‘Healthy Ageing’. Kwaliteit van leven staat voorop. Iemand die chronisch ziek is, kan zich bij een goede regulatie van de ziekte heel gezond voelen. Iemand die niet chronisch ziek is, maar problemen heeft in de thuissituatie of in de werkomgeving, kan zich (onder andere door stress) helemaal niet gezond voelen.

    Voldoende gezonde voeding in kleine porties, met veel vitamines en mineralen, is van belang. En iedere dag beweging, in welke vorm dan ook. Zoek de beweging die bij je past. Blijf leiding over je eigen leven houden! Dat is Healthy Ageing.

    Borstkanker
    Healhy Ageing past ook heel goed bij vrouwen met borstkanker. Hoe ga je om met je ziekte, welke behandeling krijg je en past die bij je? Hoe herstel je na de behandelingen? Hou je last van restverschijnselen? Al deze vragen komen langs na diagnose ‘borstkanker’. Ook na deze diagnose is de vraag: ‘Hoe word ik gezond ouder?’. Tijdens het behandeltraject ben je bezig met overleven. Zorg voor voldoende en gezonde voeding. Chemokuren, bestralingen, operaties en medicatie zorgen allemaal voor een energietekort. Om goed de behandelingen door te komen, heb je energie nodig. Zorg dus voor voldoende beweging en ontspanning. Waar voel jij je prettig bij, als je zelf de regie in handen hebt? Of ga je ervan uit dat de dokter het wel weet? Verdiep je in je aandoening. Daardoor krijg jij controle over jezelf en jouw welbevinden.

    Voeding, beweging en gedrag
    Praktijk voor Leefstijl en Athleta Projecten zijn aan­gesloten bij Previmed en kunnen jou hierbij helpen. Mirjam Veltman en Hannes de Boer brengen balans aan in voeding, ­beweging en gedrag. Hannes zorgt voor goede beweging en conditie, ook na behandeling, en past dat op maat aan. Mirjam zorgt voor goede voeding en mentale en emotionele balans. Ook tijdens borstkankerbehandelingen kan zij bijdragen aan voeding op maat. Tijdens chemokuren kunnen namelijk blaren ontstaan in de mond of andere smaak en geur, waardoor eten je gaat tegenstaan. Hier zijn passende oplossingen voor, zodat je weer kunt meedoen in het gezin. Zelfregie: daar gaan Mirjam en Hannes voor!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply