Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hoe zit het nu met de kinderalimentatie?
  Rate this post

  Er is de laatste tijd heel wat te doen over de berekening van de kinderalimentatie. Bij elke wijziging in de berekening van de kinderalimentatie wordt door de overheid gezegd dat de ouders onderling de wijziging van de hoogte van de kinderalimentatie maar moeten regelen. En dat laatste is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want de regelgeving rond de kinderalimentatie lijkt ingewikkeld, op internet vind je tegenstrijdige informatie en er is altijd wel iemand in de buurt die zelf een echtscheiding heeft meegemaakt en die het nog weer beter weet.

  Is kinderalimentatie verplicht?
  Ja, kinderalimentatie is het recht van de kinderen. Ook als ouders weinig geld hebben, moet er minimaal € 25,- per kind per maand betaald worden. Kinderalimentatie moet in principe betaald worden totdat het kind 21 jaar is. Bij een kind van 18 jaar of ouder wordt er gekeken of dat kind nog wel behoefte heeft aan kinderalimentatie, en dat hangt ervan af of het kind nog volledig studeert of (gedeeltelijk) werkt. Ook bij co-ouderschap moeten de kosten van de kinderen naar verhouding van inkomen over de ouders verdeeld worden en betaalt de ouder met het hoogste inkomen het grootste deel van kosten van de kinderen.

  Wie bepaalt de hoogte?
  Ouders mogen zelf de hoogte van de kinderalimentatie bepalen. En dat is minder moeilijk dan het lijkt. Een kind kost namelijk ongeveer € 5,- per dag aan kost en inwoning. Dus als je twee kinderen hebt, ben je al zo’n € 300,- kwijt omdat de kinderen bij je wonen. Daarnaast heb je allerlei ­andere onkosten aan de kinderen, zoals kleding, kinderopvang, sport en hobby’s, zakgeld en schoolreizen. Als je alle kosten bij elkaar optelt, kom je op een bedrag dat de kinderen je werkelijk kosten per maand. De kosten van de kinderen verdeel je over de ouders naar verhouding van inkomen. Het kindgebonden budget wordt opgeteld bij het inkomen van de ouder die het kindgebonden budget ontvangt.
  Komen jullie er samen niet uit, dan kan er gebruik gemaakt worden van de Tremanormen.

  Wat zijn de Tremanormen?
  Omdat er zoveel ruzie over de hoogte van de alimentatie gemaakt wordt, is de Expertgroep Alimentatienormen in het leven geroepen. In de Expertgroep wordt bepaald hoe de alimentatie berekend moet worden met behulp van een aantal tabellen (Tremanormen). De uitkomst van de hoogte van de kinderalimentatie is een richtlijn en geen wet. Dat betekent dat iedereen, dus ook de rechter, mag afwijken van de uitkomst van de berekening volgens de Tremanormen.

  Hoe voorkom je problemen?
  Problemen over de kinderalimentatie geven altijd spanningen in het gezamenlijk ouderschap na de scheiding. Probeer onenigheid over de kinder­alimentatie te beperken door:
  1. Samen de werkelijke kosten van de kinderen te berekenen.
  2. Rekening te houden met de kosten die de ouders werkelijk hebben.
  3. Samen een kinderrekening te openen vanwaaruit alle kosten van de kinderen worden betaald, zodat voor beide ouders inzichtelijk is waar het geld voor de kinderen aan uitgegeven wordt.
  4. Geen rechtszaken te voeren over de kinderalimentatie. Een rechtszaak kost minimaal € 500,- per ouder, en de kans is groot dat de rechter geen uitspraak doet en jullie verplicht om er samen uit te komen.

  Heb je vragen over de hoogte van de kinder­alimentatie, bel ons of maak gratis en vrijblijvend een afspraak. Bureau Echtscheiding Assen werkt standaard met een vrouwelijke en mannelijk mediator, omdat vrouwen en mannen anders denken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply