Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik hoef mijn gezicht niet langer te verbergen’
  Rate this post

  Als ik foto’s van vroeger bekijk, moet ik toegeven dat ik altijd al wel een blozend gezicht had. Ik zag eruit als Hollands welvaren. Een vrolijk meisje met rode appelwangetjes. Voor mij geen boeken, tv of games, maar lekker in de regen door de plassen stampen, in bomen klimmen en hutten bouwen. Ik was een echt buitenkind. Het maakte niet uit wat voor weer het was.

  Die roodheid in mijn gezicht werd later, toen ik ouder werd, overigens wel steeds erger. Vooral mijn wangen, neus en voorhoofd zagen er soms vurig uit. Ik was de puberteit al lang voorbij, maar toch kreeg ik steeds meer last van bultjes en puistjes op mijn gezicht. Vreselijk vond ik dat. Ik begon te experimenteren met make-up en leerde hoe ik die roodheid en oneffenheden zo goed mogelijk kon camoufleren. Ik merkte ook dat het door bepaalde oorzaken erger werd. Als ik een wijntje op had bijvoorbeeld, werden de plekken op mijn gezicht vuurrood. Of als er in de winter zo’n gure wind stond. Mijn huid zag er gewoon heel onrustig uit en was ontzettend gevoelig. Het leek wel ontstoken. Bij de drogist kocht ik wel eens crèmes die verbetering beloofden, maar ze hielpen nooit.

  Ik zat er eigenlijk best wel mee en toen ik een keer voor een andere kwaal bij de huisarts zat, heb ik hem ook gelijk gevraagd of hij een oplossing wist voor mijn onrustige huid. Hij vertelde mij dat ik rosacea had. Ik kreeg een gel voorgeschreven die ik een tijdje heb gebruikt. Mijn huid zag er iets minder onrustig uit, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Nu ik wist dat mijn huidaandoening een naam had, ging ik er allerlei informatie over opzoeken.

  Ik ging op zoek naar de behandelmogelijkheden, want vooral ’s winters had ik er extra veel last van. Bij toeval stuitte ik op de website van Derma Kliniek. Ik las dat ze verschillende laserbehandelingen uitvoeren om rosacea te laten verdwijnen. Natuurlijk was ik meteen geïnteresseerd! De cliëntervaringen waren ook allemaal ontzettend positief, dus zonder enig moment te twijfelen heb ik direct een afspraak gemaakt.

  Inmiddels heb ik drie behandelingen achter de rug. De rood­heid en pukkels op mijn gezicht bleken het gevolg van kleine vaatontstekingen te zijn. Als je alleen maar de huid behandelt met een goede crème, lost het probleem zich niet op. De professionals van Derma Kliniek maken deze vaatjes daarom kapot met een speciaal laserapparaat. Het lichaam ruimt ze vervolgens zelf op, waardoor ze niet meer zichtbaar zijn. De eerste dagen na de behandeling was mijn huid rood, was er minimale zwelling aanwezig en zaten er hier en daar wat kleine korstjes. Thuis koelde ik mijn huid met een koud washandje of een gel op basis van aloë vera. Waarschijnlijk heb ik nog één of twee behandelingen nodig, maar je herkent me nu al haast niet meer terug. Mijn huid wordt zo mooi! Het ziet er veel rustiger en egaler uit en ook die heftige roodheid is al grotendeels weg. Ik heb het nog nooit zó leuk gevonden om in de spiegel te kijken!

  Het verschil tussen rosacea en couperose
  Rosacea en couperose worden nog wel eens met elkaar verward. Beide aandoeningen hebben als kenmerk roodheid in het gezicht, maar de oorzaak is wel anders. Bij couperose zijn de kleine adertjes in je gezicht blijvend verwijd. Ze hebben hun elasticiteit verloren en doordat je huid bij het ouder worden dunner wordt, zijn deze defecte vaatjes als allemaal kleine lijntjes zichtbaar. Rosacea komt eveneens op de wangen voor, maar ook op de neus en het voorhoofd. Vaak gaat het gepaard met rode bultjes, puistjes en ontstekingen waardoor het nog wel eens voor acne wordt aangezien. Couperose, de kleine, uitgezette bloedvaatjes, komt bij vrijwel alle mensen met rosacea voor. Omgekeerd is het niet zo dat iedereen met couperose ook rosacea heeft.

  Triggers

  Onder koude weersomstandigheden kunnen bepaalde huidaandoeningen extra opspelen. Een goed voorbeeld daarvan zijn rosacea en couperose. Je huid droogt door kou en wind sneller uit en ook de overgang van kou naar warmte kan een trigger zijn om er meer last van te krijgen. Door de temperatuurswisselingen moeten de bloedvaatjes in je gezichtshuid namelijk extra hard werken.

  Bepaalde voedingsmiddelen en je levensstijl kunnen couperose en rosacea eveneens verergeren. Sterk gekruid eten, warme dranken en alcohol kunnen de roodheid doen opvlammen, evenals voedings-middelen als chocola, cafeïne, zuivel en zeevruchten. Stress, medicijnen, zwangerschap en roken staan ook bekend om hun invloed op deze huidaandoeningen en daarnaast is er ook nog een erfelijke factor die een rol kan spelen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply