Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hoezo ‘minder rood vlees’?
  Rate this post

  Sinds maart 2016 is er een nieuwe Schijf van Vijf. Een belangrijke verandering is dat we minder rood vlees en bewerkt vlees moeten eten. Het ideale menu bestaat uit een afwisseling van vlees, vis, peulvruchten, noten en ei. Maar waarom zijn rood vlees en bewerkt vlees niet goed?

  Met ‘rood vlees’ wordt niet bedoeld vlees dat niet goed doorbakken is. Met ‘rood vlees’ wordt bedoeld alle vleessoorten die rood van kleur zijn als ze rauw zijn, zoals rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees. Het gaat ook om alle vormen, zoals hamburgers, gehakt, karbonades of lamskoteletten, en ook om vleeswaren zoals salami, spek, of worst.
  Uit onderzoek blijkt dat het eten van veel rood vlees, meer dan 500 gram (gewicht na bereiding) per week, het risico op darmkanker verhoogt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het zogeheten ‘heemijzer’, de stof die rood vlees zijn kleur geeft, de darmwand kan beschadigen. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen die veel rood vlees eten vaak weinig plantaardig eten. Ze profiteren dus minder van de gezonde eigenschappen van plantaardige voeding.
  Rood vlees bevat gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en zink, en maakt daarom deel uit van een gezond voedingspatroon. Maar je hoeft niet elke dag rood vlees te eten. Eet niet meer dan 500 gram per week, en dit is inclusief vleeswaren. Neem eens wat vaker fruit op brood. Aardbeien, banaan en peer zijn zeer geschikt. We eten te weinig groente, dus rauwkost met kaas of een boterham met ei en avocado zijn goede alternatieven. Een volkorenpistoletje met geitenkaas, honing, walnoten en aardbeien is ook erg lekker. Er zijn dus genoeg alternatieven!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply