Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Uit je hoofd, in je lijf
    Rate this post

    Waar leven is, is beweging. En waar beweging is, heerst gezondheid. Daaruit volgt dat we, overal waar starheid en stagnatie heersen, op pijn en ziekte stuiten. Behalve dat aandacht voor de adem en de zintuigen je bij de directe ervaring van dit moment brengt, voegt ook bewustwording van je lijf een dimensie toe.

    Je lijf kan je veel vertellen. Als je er goed naar luistert, dan merk je veel op. Als een fijn afgestemd instrument reageert je lijf op emoties zoals schrik, spanning, angst of blijdschap, op vrolijke gedachten of een hoofd vol zorgen.  Al deze signalen zijn er niet voor niets. Ze vertellen je iets over je ervaring van dit moment, over je grenzen en behoeften: stijve schouders, hartkloppingen, een knoop in je maag. Te moe zijn om uit je bed te komen of juist lekker vroeg wakker met een fit en opgewekt gevoel. Je lichaam merkt alles en geeft het aan. Een barometer is er niets bij.

    De meeste signalen merken we wel op, maar we reageren niet altijd adequaat. We wijzen vervelende gevoelens of  gedachten af, met een oordeel of gedrag: ‘Niet huilen, want huilen is kinderachtig’, of ‘Het werk moet eerst af.  Ik ga gewoon door’. Soms ontkennen we signalen gewoon: ‘Moe? Ik ben helemaal niet moe!’

    Vluchtweg
    Het gevolg is dat je doorgaat met werken, iemand een plezier doen, veel te lang gamen, of steeds in je eentje  zorgen voor iemand. Om het nare gevoel toch weg te krijgen, wordt een vluchtweg gezocht, zoals snoepen, drinken, overdreven druk doen (sporten) of zich juist terugtrekken, zich afreageren op iemand anders. Ook (slaap)medicatie of langdurig aan de chocola of chips bieden uiteindelijk geen oplossing. Het resultaat is ‘double trouble’: ongezonde gewoonten én nog steeds dat vervelende gevoel.

    Massage helpt je uit je hoofd en in je lijf te gaan.  Door even te stoppen en aandacht te geven aan je lijf,  merk je bijvoorbeeld dat je:
    – je nog steeds boos voelt om wat er gisteren  tegen je gezegd werd
    – je niet veilig voelt bij een groep
    – veel te veel gegeten hebt
    – je geweldig fit voelt of juist moe
    – een verdrietig gevoel hebt
    – al een tijdje nodig naar de wc moet, maar jezelf  geen tijd gunt.

    Luisteren naar de signalen van je lijf
    Meestal luistert je lijf naar jou. Als je gezond bent en je wilt lopen, gaat je lijf lopen. Wil je computeren, dan gaat je lijf achter de computer zitten. Wil je iets eten, dan gaat je mond open en slik je iets door. Door te leren luisteren naar de signalen van je lijf, leer je dat het lijf niet alleen maar opdrachten hoeft uit te voeren, maar dat het ook signalen afgeeft die je kunt voelen vanbinnen. Dat vermoeidheid of energie te voelen is. Dat pijn te voelen is, net zo goed als een gevoel van ‘genoeg’. Je hoeft niet te denken over wat je voelt. Hierna heb je een keuze: ‘Wat doe ik met wat ik voel? Wat wil ik ermee?’

    Holistische massagetherapie kan daarbij helpen.  Elk gevoel telt! Massage bevordert niet alleen ontspanning en genezing, maar activeert bovendien de eigen genezende vermogens van het lichaam.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply