Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Hoofd, schouder, knie en teen, knie en teen
    Rate this post

    In april dit jaar had ik 30 jaar mijn praktijk voor acupunctuur, Chinese geneeskunde en in de eerste helft er ook nog fysiotherapie erbij, en ik krijg in mijn praktijk onder andere heel veel patiënten die klachten hebben aan gewrichten, in spieren en pezen. Dit kunnen bijvoorbeeld reumatische klachten zijn, fibromyalgie, tenniselleboog, schouder- en nekklachten, rugklachten, heup- en knieklachten, voet- en handproblemen, noem maar op.

    Bij de eerste keer dat iemand komt, ga ik uitgebreid vragen wat er nu precies aan de hand is: wanneer is het begonnen en hoe is het verloop tot nu toe? Dan ga ik nog een heleboel vragen stellen over lichamelijke dingen die er ogenschijnlijk niks mee te maken hebben. Ze geven mij echter heel veel achtergrondinformatie om het probleem te kunnen plaatsen. Dan onderzoek ik het gebied en pas wat andere onderzoeksmethoden toe.

    Tenniselleboog
    Een voorbeeld: een patiënt die een tenniselleboog heeft gekregen door een schutting te verven. Fysiotherapie heeft niet geholpen en we zijn een half jaar verder. Dit probleem heb ik met acupunctuur behandeld, en na een paar keer waren de klachten nagenoeg weg. Een andere patiënt met een tenniselleboog had ook heel veel klachten van de darmen. De energiebaan, ofwel meridiaan die over de elleboog heen loopt, heeft verbinding met de darmen. Deze patiënt heb ik dus duidelijk anders behandeld en beide klachten zijn ook weg.

    Meridianen
    Acupunctuur en Chinese geneeskunde maken gebruik van onze energie die door een energiebanenstelsel loopt, ‘meridianen’ genoemd. Deze meridianen lopen overal over en door ons lichaam. Ze maken verbindingen met onze organen van binnen, maar lopen ook langs gewrichten, spieren en pezen, en voeden deze ook. Door acupunctuur kun je de stroom ­verbeteren. Soms is de stroom geblokkeerd (pijn) en kun je die in beweging zetten. Soms gaat de stroom te snel (ontstekingen), en dan kun je die stroom kalmeren.
    Atrose
    Hoe komt het dat iemand met een klein beetje slijtage (artrose), van bijvoorbeeld een knie, heel veel klachten en enorm veel pijn heeft en tegelijk een ander met enorme artrose bijna geen pijn heeft en slechts een beetje stijf is? Mijn idee erover is dat blijkbaar de mate van slijtage niet alleen de reden is voor de klachten. Er is meer dan dat. Dat komt vaak doordat de energie rond het gewricht niet goed stroomt; bijvoorbeeld geblokkeerd is. Door deze meridianen te behandelen met acupunctuur, kun je vrij snel artrose-pijn en stijfheidsklachten behandelen.

    Reuma
    Lastiger wordt het natuurlijk met reuma. Deze klachten zitten veel dieper, maar zijn wel heel goed te behandelen. De acutere klachten behandel ik vaak met acupunctuur, en de diepere laag behandel ik meestal met kruiden en/of voedselsupplementen. Het echt wegkrijgen van reuma lukt hier niet mee, maar met geringe klachten is het voor mensen vaak heel goed te doen. Fibromyalgie neemt ook een grote plaats in mijn praktijk in. Ook hier is er sprake van diepere problemen, alleen is de oorzaak niet duidelijk. Met mijn onderzoeksmethoden kan ik meestal wel het probleem stukje bij beetje eruit krijgen, als het ware afschillen tot je bij de kern komt.

    Zo zijn er heel veel klachten die het bewegingsapparaat aangaan, die meestal heel goed te behandelen zijn.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply