Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hoofdpijn en nekklachten? Manuele therapie kan je helpen!
  Rate this post

  Dagelijks hebben naar schatting zo’n 3,5 miljoen Nederlanders hoofdpijn. Een goede nachtrust en een pijnstiller werken meestal prima tegen een ­vervelende hoofdpijn. Maar wat als dit niet werkt en de hoofdpijn dan nog steeds blijft aanhouden of geregeld terugkomt? Hoofdpijn belemmert je dagelijks functioneren. Daarbij leidt het ook tot een verminderde arbeidsprestatie, dus een effectieve behandeling is nodig.

  Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. De meeste bekende soorten hoofdpijn zijn migraine, spanningshoofdpijn, ­clusterhoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en hoofdpijn door overmatig gebruik van medicatie, alcohol of koffie. Elke vorm van hoofdpijn heeft zijn eigen kenmerken en symptomen. Als men weet wat de oorzaak is van de hoofdpijn, is de hoofdpijn meestal goed behandelbaar.

  Bij de bestrijding van hoofdpijn denk je niet meteen aan een manueeltherapeut die je van de hoofdpijn af gaat ­helpen, maar als de hoofdpijn gepaard gaat met nekklachten, kan een manueeltherapeut wel degelijk hierbij een grote rol spelen. De twee vormen van hoofdpijn waarbij behandeling door een manueeltherapeut effect heeft, zijn de spanningshoofdpijn en de cervicogene hoofdpijn.

  Spanningshoofdpijn
  Ongeveer 3 procent van de mensen lijdt aan chronische spierspanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn kenmerkt zich door een drukkende klemmende pijn aan weerszijden van het hoofd in combinatie met een verhoogde spierspanning bij de schouders en/of in de nek. Spanningshoofdpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Wat de oorzaak / trigger is van spanningshoofdpijn, is nog onduidelijk. Is het de spanning / stress die zorgt voor de hoofdpijn of juist andersom? De meeste mensen bestrijden de hoofdpijn met reguliere pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen. Dit neemt echter de oorzaak van de spierspanning in nek en schouders niet weg.

  Cervicogene hoofdpijn
  De cervicogene hoofdpijn wordt gekenmerkt door hoofdpijnklachten komende vanuit de nek. Deze hoofdpijnklachten zijn voornamelijk gelokaliseerd aan één zijde van het hoofd. Vaak gaat deze hoofdpijn gepaard met bewegingsbeperkingen in de nek. Druk in de nek kan de hoofdpijnklachten opwekken. Ook is er vaak uitstraling in de schouder en arm aan dezelfde zijde. Eenzijdige hoofdpijn kan ook een oorsprong hebben in de kaak.

  Manuele therapie
  De manueeltherapeut heeft een heel scala aan behandelmethoden om de spierspanning en bewegingsbeperkingen in nek en kaak te verminderen en je op die manier van de hoofdpijn af te helpen.

  Uit onderzoek is gebleken dat manuele therapie beter helpt bij chronische hoofdpijn dan reguliere behandeling met pijnstillers en stressmanagement. Zowel direct na de behandeling als na een half jaar was de manuele therapie effectief bij chronische hoofdpijnklachten. Niet alleen het aantal hoofdpijndagen daalde, maar ook het dagelijks functioneren verbeterde.

  Erik is onze hoofdpijnspecialist die volgens een pijnvrije manueeltherapiemethode werkt (methode Van der Bijl).

  Dry needling
  In de praktijk gebruiken we ook de nieuwste innovatieve behandelmethode ‘dry needling’, waarbij spierknopen / triggerpoints worden aangeprikt met een acupunctuurnaald om de spierspanning op te heffen. Dit is zeer effectief bij hoofdpijnklachten.

  Bij Fysiotherapie Hoogendoorn zijn Erik van den Akker ­(manueel therapeut) en Caroline Hoogendoorn (kinder- en algemeen fysiotherapeut) gespecialiseerd in dry needling.

  Maak gerust een afspraak om van jouw hoofdpijn af te komen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply