Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
 • Hoofdpijn & rugklachten: een duo van deze tijd
  4/4 - (1 stemmen)

  In het lichaam werkt alles met elkaar samen. Vanaf de ­conceptie zijn het zenuwstelsel, het hart, de lever en de darmen de eerste belangrijke elementen die de ontwikkeling van het embryonale lichaam sturen. De darmen en de hersenen lijken misschien weinig met elkaar te maken te hebben, maar door de snelle groei van het centrale zenuwstelsel en de hersenen ontstaan ook de darmen. Dit is een samenhang die niet te scheiden is in de ontwikkeling. Het hart zorgt voor de eerste aanleg van de darm door de vorming van de mondaanleg. Daarna volgt de rest van de darm. De darm is dus rechtstreeks verbonden met het hoofd.

  De darm is verbonden aan de ruggenwervels middels ­vliezen. Darmen en hersenen hebben een innige relatie met elkaar; ook via het zenuwstelsel en het bloed en ­hormonen. De darm zorgt voor de vertering van voedsel en de hersenen ‘verteren’ sensorische voeding, dus alle informatie die via je waarnemingen (zien, horen, voelen, proeven, ruiken) binnenkomt. Beide zijn dus verteringsorganen die informatie omzetten. Zolang de informatie verteerbaar is, gaat dat allemaal goed. Als een van de systemen overbelast raakt, zal de ander reageren.

  Darmen
  Het is belangrijk om het lichaam te voorzien van voeding en energie. De hersenen gebruiken het grootste deel van de energie die via het eten binnenkomt. Darmen hebben dus een hoge prioriteit in het lichaam. Darmen reageren heel sterk op een ongeluk, een operatie een voedingspatroon waar je niet zo goed tegen kunt of een stressvol leven,
  door verkramping of verslapping. ­Sterker nog: het lichaam heeft een voorkeur voor de darmen als het om overleving gaat. Als een darm sterk verkrampt, dan zullen de vliezen waarin de darmen hangen heel sterk aan de rug gaan ­trekken. Dit veroorzaakt bijna 80 procent van alle rugklachten die ik in de praktijk tegenkom.

  Vage klachten
  Klachten in de darmen betekenen dat de bewegingsvrijheid in die regio sterk beperkt is, waardoor de functie van de organen slechter wordt. Hierdoor wordt voeding slechter verteerd. De doorbloeding in de organen wordt slechter en dat ga je uiteindelijk in je hele lichaam merken met vage klachten die chronisch kunnen worden. Hoofdpijn en ­Prikkelbare Darm Syndroom zijn veel voorkomende ­klachten die hieraan te relateren zijn.

  Beweging en stroming zijn voorwaarden voor een goede gezondheid. Als de beweging terug is, kan jouw lichaam weer alle informatie verteren en volledig genezen, en zullen darmklachten, hoofdpijn en vele andere vage klachten waar je veel last van hebt verdwijnen. Laat je niet misleiden door het feit dat je vaak niets in je buik voelt. De subtiele trek van weefsels (24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar) kan heel vermoeiend zijn. Het is juist in deze systemen waar ik als osteopaat veel toegevoegde waarde heb in het mobiliseren en balanceren van weefsels. Dit doe ik door middel van handgrepen op de juiste plaatsen op het lichaam. Daarnaast kan ik voedings- en beweegadviezen geven.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply