Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hoofdpijn. Zit het tussen de oren?
  Rate this post

  Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Dat is storend, maar vaak kun je met een paracetamol de pijn goed onderdrukken en is de klacht bovendien snel voorbij. Maar wanneer je lijdt aan migraine is de hoofdpijn zo heftig dat functioneren nauwelijks lukt.

  Zo’n 70.000 Nederlanders per dag hebben een migraineaanval die ze belemmert hun dagelijkse activiteiten uit te voeren. Omdat de oorzaken en gevolgen van de aandoening vaak onbekend zijn, is er bovendien veel sprake van onbegrip. Meer kennis over behandelingen tegen deze vorm van hoofdpijn is dan ook zeer gewenst.

  Veel misvattingen
  Migraine is een erg bekend fenomeen, maar toch bestaan er veel misvattingen over. Patiënten lopen daarom geregeld tegen onbegrip van de omgeving aan. Zo wordt ‘reguliere’ hoofdpijn vaak, foutief, geschaard onder migraine, waardoor migraine soms wordt weggezet als aanstellerij. Daarnaast denken veel mensen dat er een psychische oorzaak aan de klachten ten grondslag ligt. De patiënten zouden te veel stress hebben of zich te druk maken.

  Hersenziekte
  Het idee dat migraine slechts een hoofdpijntje is en ‘tussen de oren zit’, strookt niet met de werkelijkheid. Migraine zit in letterlijke zin weliswaar tussen de oren, maar is bovenal een zeer ernstige hoofdpijn die voortkomt uit een aantasting van de hersenzenuw. Hierbij ontstaat de pijn na een bepaalde prikkel. Daarnaast is er vaak sprake van misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht, geluid en reuk. Deze klachten beperken het dagelijks functioneren sterk.

  Erfelijkheid en hormonen
  Welke prikkels nu precies die ontregeling veroorzaken, is niet geheel duidelijk en verschilt per patiënt. Wel weet men dat de vijfde hersenzenuw een rol speelt bij het ontstaan van een aanval. Erfelijkheid is een belangrijke factor bij migraine, maar veel vrouwelijke patiënten ervaren ook vaak klachten rondom de menstruatie. Als de aanval uitsluitend met de menstruatiecyclus samenvalt, wordt dit ook wel menstruele (hormonale) migraine genoemd. De ernst, duur en frequentie van migraineaanvallen verschilt sterk per patiënt.

  Botox tegen migraine
  Bij pijncentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten om de pijnklachten te verminderen. Dat kan bij migraine gebeuren aan de hand van een Botoxinjectie (Botuline Toxine). Botox is een spierverslapper die vaak wordt ingezet bij rimpelbehandelingen, maar ook zeer effectief is bij pijnbestrijding. Dat komt doordat het middel de zenuw-spierverbinding blokkeert, wat de gevoeligheid doet afnemen.

  Het verhaal van Suzy (37)
  ‘De eerste keer dat ik een migraineaanval kreeg, herinner ik me nog goed. Dat is ook niet iets dat je snel vergeet. Ik was twaalf en kwam uit school thuis met knallende hoofdpijn. In de jaren daarna kwamen de aanvallen steeds vaker. Dan was ik aan het lezen en ontstonden plotseling vlekken in mijn blikveld, waardoor ik alleen nog aan de zijkanten scherp kon zien. Dat was het teken dat na verloop van tijd de verlammende hoofdpijn en heftige misselijkheid zou opzetten. Mijn klachten werden steeds heviger, en ik was regelmatig genoodzaakt me meerdere dagen ziek te melden van werk. Bij de dokter kreeg ik medicatie om de aanval te onderdrukken. Dat hielp soms, gelukkig. Maar het werkte lang niet altijd.’

  ‘Ik kan je niet vertellen hoe machteloos het voelt om geveld te worden door migraine. Praktisch niemand kan je vertellen waardoor het komt, maar iedereen heeft adviezen en tips waar je vaak niet veel mee kunt. Daarom besloot ik op zoek te gaan naar een structurele oplossing voor mijn migraineklachten, of in ieder geval een manier om ermee om te kunnen gaan. Mijn huisarts verwees me door naar Excellent Care Clinics, waar ik als snel terecht kon voor een intakegesprek. Dat bestond uit een gesprek met de pijnspecialist. Aan de hand van dat gesprek werd mij een behandeling met botox aangeraden.’

  ‘Dat verbaasde me eerst, want ik kende het middel alleen in de context van cosmetische behandelingen. Maar de pijnspecialist legde me uit dat het in feite de spieren verlamt, waardoor het ook gebruikt kan worden bij pijnbehandelingen. Na dat intakegesprek kon ik meteen een afspraak maken voor de behandeling. Inmiddels zijn we een jaar verder, en heb ik nauwelijks aanvallen meer gehad. En als ik wel een aanval kreeg, was deze veel minder heftig. Daarmee heb ik behoorlijk wat vrijheid teruggewonnen.’

  Over Excellent Care Clinics
  Excellent Care Clinics is een onafhankelijk pijnbehandelcentrum waar patiënten met (chronische) pijn middels hoogwaardige zorg worden behandeld. De behandelingen worden uitgevoerd door anesthesioloog-pijnspecialisten en pijnverpleegkundigen. Aangezien er geen wachttijden zijn, kunnen patiënten snel geholpen worden. Rug- en nekklachten, zenuwpijn, gewrichtspijn, pudendus neuralgie, littekenpijn en verschillende andere pijnklachten kunnen worden behandeld.

  Het pijnbehandelcentrum stelt veel belang bij het zoeken naar een multidisciplinaire oplossing. Het is de reden dat er gewerkt wordt met een team van medisch specialisten en therapeuten dat op verschillende fronten wordt ingezet. Denk hierbij ook aan een psycholoog, fysiotherapeut en revalidatiearts. Wel is er altijd sprake van één hoofdbehandelaar die de regie houdt. Op die manier blijven de communicatielijnen tussen patiënt, huisarts en specialisten helder en direct.

  Een huisarts of medisch specialist kan pijnpatiënten doorverwijzen naar Excellent Care Clinics, onder meer via zorgdomein. Aangezien er geen wachttijden zijn, kunnen patiënten snel geholpen worden. Vanaf heden kan men ook in Amsterdam terecht voor een intake, bij anesthesioloog Willem Luiten. De behandelingen worden uitgevoerd in Velsen-Noord of Hilversum. Willem Luiten is werkzaam als pijnspecialist bij Excellent Care Clinics. Binnen de anesthesiologie en pijngeneeskunde heeft hij zich gespecialiseerd in echogeleide technieken. De huidige maatregelen met betrekking tot Covid-19 neemt Excellent Care Clinics heel serieus, de kliniek moet een veilige plek blijven.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply