Rate this post
 • Hoogbegaafdheid en gedrag
  Rate this post

  Hoogbegaafde kinderen hebben naast een hoge intelligentie ook een groot doorzettingsvermogen en een creatieve manier van oplossingen bedenken. Zij ontwikkelen zich over het algemeen niet volgens de standaard ontwikkelingsnormen. Zij hebben een speciale manier van de wereld beschouwen. Ook het verwerken van ervaringen loopt vaak net iets anders, en dat maakt dat deze kinderen vaak intenser en sensitiever zijn. Ze kunnen daardoor gemakkelijker in extreme gemoedstoestanden schieten: ze zijn extreem gelukkig, of extreem verdrietig of wanhopig.

  Jeroen (10 jaar) komt bij mij omdat hij op school niet kan stilzitten. De juf denkt dat hij ADHD heeft. Zijn ouders weten het niet meer; hij luistert niet, zeggen ze. Ook is er iedere ochtend opnieuw strijd om zijn kleren aan te trekken, vooral hemdjes en T-shirts met labeltjes erin, spijkerbroeken, want die stof is zo hard, en sokken moeten binnenstebuiten, want de naadjes schuren over zijn tenen heen. Vervolgens kost het weer moeite om hem te laten eten. Hij stikt zowat in iedere hap. Kortom: voordat Jeroen naar school gaat, heeft het hele gezin er emotioneel al een dag opzitten!
  Op school is hij met veel dingen tegelijk bezig: hij is zelf een taak aan het maken, helpt een ander kind nog met zijn taak, ziet alles wat er in de klas gebeurt en reageert daar dan ook op. Hij zit zelden op zijn eigen plek, en als hij daar zit, wiebelt hij continu op zijn stoel.
  ’s Avonds is er het probleem van het naar bed gaan. Hij is naar eigen zeggen niet moe en dan kan hij niet slapen. Jeroen ligt meestal nog een hele tijd te lezen, omdat hij maar niet in slaap kan vallen. Hij is dan heel druk in zijn hoofd, zegt hij.
  Jeroen kan mij heel precies vertellen wat er aan de hand is. Hij geeft accurate analyses van zijn ouders, zijn twee oudere zussen en zijn juf. Ook kan hij heel goed aangeven wat zijn eigen aandeel in het geheel is en hoe hij het graag anders zou willen. Het woordgebruik en de manier van introspectie is eerder van een volwassene dan van een tienjarige. Hij zit rustig en maakt intens contact, door me steeds indringend aan te kijken.

  5 gebieden
  Jeroen blijkt hooggevoelig te zijn voor intelligentie (IQ van 142), psychomotoriek (niet kunnen stlzitten), zintuigen (niet tegen de labeltjes kunnen), verbeelding (Jeroen ziet als een filmpje zijn gedachten voor zich) en emoties (extreme huilbuien of woedeaanvallen). Dit zijn de 5 gebieden waarop iemand volgens de Poolse psychiater Kazimierz Dabrowski hooggevoelig kan zijn.

  Brandstof
  Jeroen en zijn ouders hebben inmiddels geleerd hoe Jeroen kan omgaan met zijn intense beleving van het leven en vooral dat ze met elkaar ook de positieve kanten van hooggevoelig zijn waarderen. Zijn hooggevoeligheden maken hem sensitiever en energieker en zorgen voor een verdieping van de ervaringen. Daarnaast vormen zijn hooggevoeligheden de basis voor zijn ‘out of the box’ denken, zijn behoefte om mooie dingen te creëren of het streven naar rechtvaardigheid. De hooggevoeligheden geven energie aan zijn intelligentie en zijn daarmee als het ware de brandstof voor de ontwikkeling van zijn talenten.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply