Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Het hooggevoelige kind met een sterke wil
  Rate this post

  Het wordt door Elaine Aron ook wel de ‘high sensation seeker’, ofwel het extraverte hoogsensitieve kind genoemd: het hooggevoelige kind dat prikkels opzoekt. Ik noem dit het ‘hooggevoelige kind met een sterke wil (strong willed)’.

  Aan de ene kant moet de broek verwisseld worden zodra er een druppel water op zit en schrikt je kind van de ‘strenge’ toon van de badmeester. Aan de andere kant wil je kind van alles ondernemen en haalt het echt alles uit de kast om z’n zin te krijgen. Je kind dat snel onder de indruk is, zoekt die indrukken juist op! Je kind, dat het ene moment zo intens teder en warm is, geeft je even later, gefrustreerd, een flinke duw.

  Hooggevoelig en strong willed
  Als je kind hooggevoelig is, is je kind meer dan gemiddeld inlevend en gevoelig voor prikkels. Hierdoor raakt je kind sneller gespannen, overprikkeld. Als je kind ook strong willed is, is je kind meer dan gemiddeld nieuwsgierig, enthousiast en ondernemend. Een HG&SW-kind zoekt die leuke dingen waar het zo nieuwsgierig naar is, op. Maar die leuke dingen zijn natuurlijk ook prikkels, waardoor de spanning oploopt bij je kind. Je kind kan die spanning een tijd lang negeren. Je kunt als ouder meestal wel merken dat de spanning bij je kind oploopt. Je kind wordt dwarser, drukker, luistert minder goed. Vaak gaat een HG&SW-kind door tot de ballon knapt, met een emotionele uitbarsting tot gevolg.

  Een kind dat strong willed is, weet precies wat het wil en wil ook zelf bepalen. Daarom zal het een ‘nee’ niet zonder meer accepteren. Dat levert nog wel eens strijd op met de ouders. Ouders worden boos of nemen een strenge toon aan. Maar een kind dat ook hooggevoelig is, voelt zich bij een strenge toon al snel onveilig en kan dan behoorlijk overstuur raken. Het is bij een hooggevoelig kind dat ook strong willed is daarom belangrijk om duidelijk te zijn terwijl je veilig blijft. Gelukkig kan dat. Je moet alleen weten hoe.

  Enkele tips
  Kijk naar activiteiten die jouw kind zowel plezier als ontspanning geven. Bijvoorbeeld: in de natuur spelen, met water, muziek maken, Lego, knutselen. Bouw deze activiteiten bewust in, vooral nadat je kind iets heeft gedaan waarbij het spanning heeft opgebouwd (bijvoorbeeld een dag school). Leer erkenning te geven. Achter het opstandige, driftige en soms zelfs agressieve gedrag van je kind schuilt vaak veel spanning. De spanning maakt dat je kind zich zo gedraagt. Je hebt de neiging om als ouders direct te reageren op het gedrag van je kind, door je kind vermanend toe te spreken. Maar dit werkt vaak averechts, omdat de spanning (en dus het brutale, opstandige gedrag) hierdoor toeneemt. Als je kind nog niet helemaal overprikkeld is, maar de spanning zich opbouwt, kan erkenning ervoor zorgen dat je kind ontspant.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply