Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hooggevoeligheid: wat is het
  Rate this post

  Eén op de vijf mensen is hoogsensitief, ook wel ‘hooggevoelig’ genoemd. Veel Hoog Sensitieve Personen (HSP) voelen zich anders dan ­anderen. Die extra gevoeligheid is echter een heel normaal verschijnsel en is zelfs een gave. In feite ben je fijn-gevoeliger dan de gemiddelde mens.

  Hooggevoeligheid brengt veel sterke eigenschappen met zich mee. Bijvoorbeeld een groot verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel, iets van veel kanten kunnen bekijken en een goed inlevingsvermogen. Ook creativiteit, oog voor details en een zorgzaam en bewust karakter zijn kenmerken. De wereld is rijker door HSP’ers met hun vele mooie eigenschappen.

  Ouders van HSP-kinderen en -jongeren
  Als ouder van een hooggevoelig kind merk je dat jouw kind vaak anders reageert dan anderen. Het kind merkt dit zelf ook (onbewust) op. Vaak is er sprake van teleurstelling richting leeftijdsgenoten die anders reageren dan hijzelf. Om er toch bij te horen, kan het kind aanpasgedrag gaan ontwikkelen, waardoor het zijn eigenheid kwijtraakt. Bovendien levert dit aanpassen op den duur veel stress op, waardoor het mis kan gaan. Het ooit zo blije, open kind verandert in een boos kind of in een tiener, puber of jongvolwassene met een groeiend negatief zelfbeeld. Het is belangrijk dat je kind zo snel mogelijk weer leert wat hij van oorsprong is: een gevoelig mooi mens met extra sensitieve eigenschappen die hij juist op veel positieve manieren in kan zetten in zijn leven.

  Voor het ‘in je kracht komen’ en het versterken van jezelf als HSP kun je terecht bij Annek Tol in Veenendaal en Annelyn de Boer in Ede. In beide praktijken is er voor kinderen en jongeren de mogelijkheid om zichzelf te gaan begrijpen als HSP. En voor volwassenen is er de mogelijkheid om gecoacht te worden, zowel in de omgang met je hooggevoelige kind als met je (mogelijke) eigen hooggevoeligheid.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply