Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Hoogsensitief en mama

  Laat me vooropstellen dat het moederschap één van de mooiste dingen is die er bestaan, maar wees ­eerlijk: het is ook intensief en soms zwaar. Het grootste gedeelte van de dag (en soms ook nacht) ben je toch bezig met je kind. En als je kind dan eenmaal slaapt, moet jij nog even verder met het huishouden, want alles blijft gewoon doorgaan. Daardoor is rust vaak ver te zoeken.

  Het is soms gewoon veel. Dit geldt voor alle mama’s, maar vooral voor HSP-mama’s is dit een uitdaging, omdat bij hen alle prikkels (ook die van hun kind) extra binnenkomen, en zij door hun drang naar perfectionisme de lat nóg wat hoger leggen. Het is voor jou als HSP-mama extra belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Dat klinkt egoïstisch, maar is het zeker niet. Het maakt je juist een betere mama, want een kind neemt jouw gemoedstoestand over.

  Hier een paar nuttige tips waardoor het allemaal wat gemakkelijker wordt.

  ✔ Creëer regelmaat. Een zo vast mogelijk dag­schema geeft je veel rust.

  ✔ Plan tijd voor jezelf! Dit hoeft echt niet lang te zijn, maar een moment om even niks te doen, jezelf weer op te laden of om even naar je eigen gevoel te kunnen gaan. En maak ook tijd samen met je partner zonder de kinderen.

  ✔ Kom tot jezelf. Dit is één van de meest belangrijke tips voor HSP’ers. Vooral in de natuur kun je het best tot jezelf komen. Je zult merken dat de natuur je rustiger en kalmer maakt.

  ✔ Laat je perfectionisme los. Gewoon goed is goed genoeg. Niemand kan perfect zijn en verwacht dat ook niet van jou.

  ✔ Vertrouw op je intuïtie. Deze is namelijk heel groot. Laat je niet afleiden door meningen en opmerkingen van anderen. Jij voelt het beste aan wat goed is voor jou en je kind. En dat kan voor iedereen verschillend zijn.

  ✔ Aanvaard wat je kan, niet wat je moet. Probeer niet alles te doen wat je hoofd zegt nog te moeten doen. Doe gewoon wat je kan, en geniet van je kind. Anders verlies je te veel energie.

  ✔ Verwerk je frustraties. Als je dit niet doet, houd je het niet vol, want dit kost je veel energie als je ze niet loslaat. Je kunt dit op verschillende manieren doen: schrijven, zingen, creatief bezig zijn, dansen, een keer je hart uit je longen schreeuwen…

  ✔ Praat. Praten helpt altijd. Het werkt helend omdat het je begrip, herkenning en erkenning brengt.

  ✔ Leer goed te ademen. Door goed te ademen, creëer je rust en kalmte. De beste ademhaling hiervoor is de buikademhaling. Probeer deze zoveel mogelijk toe te passen.

  En geniet vooral van je moederschap!

   

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply