Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Horen met je botten
  Rate this post

  Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) plaatst sinds kort in het bot verankerde hoortoestellen. Dit biedt uitkomst voor mensen die geen gewoon hoortoestel in het oor kunnen dragen. De eerste operatie is inmiddels succesvol uitgevoerd. De KNO-artsen Frits Vijverberg en Michiel Schrijvers passen deze methode toe in het ETZ.

  KNO-arts Schrijvers: ‘De ingreep is relatief eenvoudig en duurt slechts iets minder dan een half uur. In het bot van de schedel wordt een schroefje geplaatst, waarop het toestel kan worden geklikt. Het hoortoestel vangt het geluid op via een microfoontje en zet dit om in trillingen. De trillingen worden via het bot naar het slakkenhuis in het oor gestuurd. De weg die het geluid normaal aflegt door het oor, wordt op deze manier omzeild.’

  Verwijzing
  Een in het bot verankerd hoortoestel biedt een goed alternatief voor patiënten die bijvoorbeeld geplaagd worden door chronische oorontstekingen of een afgesloten gehoorgang. Schrijvers: ‘De huisarts of Libra Revalidatie & Audiologie kan de patiënt dan attent maken op de hulp die een in het bot verankerd toestel kan bieden. Het plaatsen hiervan gebeurt dus alleen met een verwijzing.’

  De operatie
  De KNO-arts maakt een sneetje van 3 à 4 centimeter in de huid achter het oor. Vervolgens wordt een schroef bevestigd in het bot. De ingreep is een dagopname. De patiënt hoeft dus niet te overnachten. Het duurt een paar weken voor de huid rondom het schroefje is hersteld. In het audiologisch centrum wordt het apparaat op de schroef geklikt. Daarna kan de patiënt het er zelf op- en afzetten, als hij bijvoorbeeld gaat slapen.

  Uitkomst
  Reguliere hoortoestellen sluiten de gehoorgang af, ­waardoor het oor onvoldoende lucht krijgt. Hierdoor kunnen bacteriën gaan broeien en ontstekingen veroorzaken. Patiënten met chronische oorontstekingen kunnen daarom geen hoortoestellen verdragen. Met een in bot verankerd toestel blijft de gehoorgang vrij. Meestal wordt er eerst gekozen voor een hoortoestel, omdat dit de meest natuurlijke manier van horen benadert. Een in het bot verankerd toestel kan voor een kleine groep patiënten een uitkomst bieden. De KNO-artsen van het ETZ verwachten dit jaar circa tien toestellen te plaatsen.

  Niet meer moe
  Karin van der Bruggen (33) draagt sinds kort een in het bot verankerd hoortoestel. ‘Ik heb veel meer energie’, zegt ze. Als kind had Karin regelmatig oorontstekingen. Daardoor is haar gehoor ernstig beschadigd. Een regulier gehoorapparaat hielp niet meer. ‘Vóór de operatie was ik heel de tijd moe. Ik werk bij een bakker, en in plaats van een wit brood gaf ik de klant een bruin brood mee.’ Die beperkingen zijn nu verleden tijd. ‘Ik kan nu gewoon horen wanneer mijn kinderen iets uitspoken’, zegt Karin gekscherend.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply