Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hormonen de baas!
  Rate this post

  Opvliegers, stemmingswisselingen, nachtelijk transpireren… Allemaal klachten die vaak voorkomen wanneer vrouwen in de overgang zijn. Bij de ene wat heftiger dan bij de ander, maar zo’n 80% van de vrouwen ervaart zulke klachten tijdens de overgang. Naast die klachten, die heel vervelend zijn, speelt er bij veel vrouwen nog een ander probleem: ongewenst aankomen in gewicht (of omvang) en vervolgens niet van die kilo’s en centimeters af kunnen komen…

  Tijdens de overgang is het lichaam aan het veranderen en kom je in een andere fase van je leven terecht. In deze fase veranderen de hoeveelheid en verhouding van de geslachtshormonen; met name oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zijn ook verantwoordelijk voor veranderingen in je gewicht. In eerste instantie zal de hoeveelheid progesteron afnemen (vanaf gemiddeld 40 jaar) en kan hierdoor de schildklierwerking vertraagd worden. Dit zorgt voor een lagere energieverbranding in het lichaam. Iets later, tijdens de menopauze, zal ook het hormoon oestrogeen verminderen die de vetverdeling verandert in het lichaam (gemiddeld rond 50 jaar). Hierdoor kun je als vrouw merken dat de omvang of het gewicht toeneemt.

  Leefstijl
  Je leefstijl bepaalt voor een groot deel in hoeverre de hormonen de veranderingen in het lichaam beïnvloeden. Zo heb je zelf in de hand wat je eet en drinkt, hoeveel je beweegt, hoe je met stress omgaat en hoe sterk je mentaal bent. De vrouwelijke hormonen kunnen bijvoorbeeld al behoorlijk uit balans raken door stress en overwerken, door alle suikers die we met de voeding binnenkrijgen en door altijd maar de auto te pakken waardoor de beweging veel te weinig is.

  Voor een individueel voedingsplan en hulp bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl is het aan te raden om naar een diëtiste te gaan. De diëtiste kan ervoor zorgen dat die balans weer terugkomt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply