Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hormonen versus voeding
  Rate this post

  Hormonen spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Zo beïnvloeden hormonen onze stemming, zorgen ze voor het reguleren van honger en verzadiging en zijn ze van invloed op de vetverdeling in het lichaam. Dat leidt bij een man tot meer afzetting van vet in de buikholte (appelvorm) en bij vrouwen tot meer afzetting rond de heupen (peervorm). 

  Hoe meer suiker en vetinname in de puberteit, hoe meer kans op te veel afzetting van vet in de vetcellen in deze regio’s. Ook kunnen veel suikerrijke maaltijden leiden tot insulinepieken, met als gevolg hypoglykemie (een te lage bloedsuiker) en op den duur overbelasting van de alvleesklier met kans op diabetes mellitus (hyperglykemie).

  Hormonen hebben tevens invloed op de botstofwisseling. Bij vrouwen geeft dit, na de overgang, meer kans op botontkalking. Voldoende beweging, calcium en vitamine D zijn van belang. Dat betekent elke dag minimaal 15 minuten buiten, minimaal 40 g per halvarine per dag, 3 glazen melk en 1 plak 30+-kaas. Er zijn ook hormonen die invloed hebben op de water en zouthuishouding, bijvoorbeeld het schildklierhormoon, dat weer afhankelijk is van een voldoende inname van jodium, door gebruik van gejodeerd zout en brood met gejodeerd zout. Bij schildklierproblemen is het daarom van belang om te kijken naar de inname van jodium.

  Wil je meer weten of advies op maat, neem dan contact op met Janneke Jagt, consulent van Care for Weight.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply