Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Hormoonhuishouding & voeding
  Rate this post

  De hormoonhuishouding van vrouwen is een interessant onderwerp, waar veel over te schrijven valt. Tal van vervelende klachten kunnen duiden op een hormonale ­disbalans. Denk hierbij aan het hebben van eetbuien, een opgefokt gevoel, moeilijk ­kunnen afvallen en stemmingswisselingen. Allemaal dingen waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Helaas zijn veel klachten niet binnen een dag opgelost, maar gelukkig zijn er wel tips die zinvol kunnen zijn.

  Er wordt tegenwoordig veel geschreven over hormonen en voeding. Om meteen ‘to the point’ te komen, heb ik een aantal voeding­gerelateerde én algemene tips:
  – Eet zoveel mogelijk verse en onbewerkte producten. Hoe minder bewerkt, hoe beter je lichaam een product zal herkennen. Vergelijk bijvoorbeeld eens de verpakkingen van een pakje roomboter met een kuipje fabriekshalvarine. Wat valt je op? Juist ja: roomboter is puur, fabriekshalvarine is bewerkt.
  – Vermijd suiker. (Kristal)suiker zit tegenwoordig in veel producten verstopt. Denk aan sausjes, soepen, vleeswaren en dressings. Maak zoveel mogelijk zelf en snoep met mate (pure chocolade bijvoorbeeld).
  – Drink voldoende bronwater. Veel mensen denken met koffie, thee en vruchtensapjes voldoende vocht binnen te krijgen, maar helaas is dit niet waar. Zuiver bronwater is het beste om je vochtbalans op peil te houden.
  – Zorg voor voldoende slaap. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je ­hormoonhuishouding.
  – Zorg voor voldoende beweging en ontspanning. Onvoldoende beweging vergroot de kans op overgewicht. Daarnaast zorgt stress voor hogere cortisolwaarden in het bloed, wat kan zorgen voor bijnieruitputting.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply